Izložba fotografija ”Duša Srebrenice”

Podijelite ovu vijest

“Duša Srebrenice je puna neprespavanih noći, tišine, jecaja, tuge, bola, patnje, nade, hrabrosti, snage, borbe, prkosa i dostojanstva.”
U petak, 10. jula u 20 sati u Foto galeriji Jelićeva bit će upriličeno otvaranje izložbe ”Duša Srebrenice”, priznatog bosanskohercegovačkog fotografa i fotoreportera Midhata Poturovića.
”Sve fotografije su nastale u poslijeratnom periodu, jer pripadam generaciji koja je tokom rata bila dijete. Preživjeli smo rat, naslijedili tešku i bolnu prošlost koja nas obavezuje da gradimo bolju budućnost. Zbog toga je jako važno kakav je naš odnos prema prošlosti. Veoma je bitno preuzeti odgovornost za sve što se događa oko nas i u našem društvu. Moramo svakodnevno da gradimo i čuvamo mir, otvoreno pričamo o prošlosti kako se stvari ne bi ponavljale u budućnosti. Sve dok smo okruženi nepravdom, nemamo pravo okretati glavu ili zatvarati oči kako bi se štitili od bilo koje tragedije koja se dešava oko nas”istakao je Midhat Poturović.
Midhat Poturović rođen je 1985.godine u Sarajevu. Za fotografiju se zainteresovao u ranim studentskim danima, pokazujući najveći interes za dokumentarnu fotografiju. Narednih godina znatiželja i želja za prikazivanjem istine, prerasla je u profesiju fotoreportera. Djetinjstvo provedeno u opkoljenom Sarajevu uticalo je jednim dijelom na prepoznavanje fotožurnalizma kao karijere. Potreba da dokumentuje i pokaže promjene u post-konfliktnom društvu i okruženju, da radi na društvenim temama, kao i pričama o svakodnevnom životu, postali su njegova trajna odrednica. Fotografijama nastoji da potakne gledatelja da razmišlja, pokrene empatiju ili da nadu. Osnivač je Udruženja BH FOTOGRAFI, jedinstvenog udruženja fotografa u BiH. Njegovi radovi pored BiH bili su izloženi u Americi, Albaniji, Argentini, Demokratskoj Republici Kongo, Hrvatskoj, Italiji, Kolumbiji, Španiji, Srbiji i Turskoj. Dobitnik je više prestižnih fotografskih priznanja od kojih izdvajamo: Drugo mjesto, Sportska foto priča”Pictures of the Year International”77-godišnji najprestižniji međunarodni konkurs za fotoreportere. Pobjednik u kategoriji internet”Unicef godišnja nagrada 2019.”nagrada za medijski doprinos zaštiti i promociji prava djeteta. Prvo mjesto”FOKUS AWARD 2018.” Međunarodni festival fotografije, te prvo mjesto”BETA FOTOGRAFIJA GODINE 2018.”, konkurs za najbolju novinsku fotografiju u jugoistočnoj Europi. Na konkursu”Fotografija godine u BiH 2012.”osvojio je nagradu za najbolju fotografiju u kategoriji”Press”. Na istom takmičenju 2011. godine osvojio je nagradu za najbolju fotografiju u kategoriji “Press” koja je osvojila i počasnu Grand Prix nagradu za najbolju fotografiju na konkursu. Izložba će biti otvorena do 10.08.2020.

Povezane novosti