IZLOŽBA KARIKATURA ATILE SALAIA

Podijelite ovu vijest

Rođen je u Subotici 1964. godine. Profesionalno se bavi crtanjem karikatura od 1995. godine. Član je redakcije nedeljnika Het Nap od 2004. godine. Imao je mnogo samostalnih i zajedničkih izložbi u regionu, osvojio je 11 domaćih i međunarodnih nagrada. Objavio je dvije knjige, prvu 2003. godine „Balkanski kaleidoskop“, a drugu 2016. godine „Sport, Umjetnost i Rock and Roll“. Za vrijeme dosadašnje karijere ilustrovao je više knjiga i izdanja.

Do sada mu je objavljene oko 5000 karikatura u raznim novinama. Pored društvenih mreža bio je prisutan na sajtu Manchester Evening Newsa i Sport 360 iz Dubaia.

Crteži su mu dobijali više stotina hiljada lajkova. Imao je samostalnu izložbu i crtao je uživo u Monte Carlu na fudbalskoj gala priredbi Golden Foot Award, na poziv princa Alberta II. Jedna njegova karikatura je i na svemirskoj letelici Osiris Rex. Karikatura je posvećena legendarnom muzičaru Princu.

Najradije predstavlja osobe koje su omiljene njemu i mnogima.

O sebi kaže:„Ovjekovječio sam i izložio one ličnosti koje su zaista uticale na moju karijeru, dakle ljude koje sam poštovao i do danas ih poštujem. Oni su za mene istinski heroji, nezavisno od toga da li je neko pisac, rok muzičar ili olimpijski šampion. Sa karikaturama ja sam im postavio mali spomenik. Od mojih 56 godina, 46 sam u službi olovke. Prvi moji crteži su nastali na zidu obdaništa za vrijeme kazne u ćošku. Poslije fakulteta sa diplomom pod pazuhom sam stigao u Subotičko Horgošku peščaru. Bez olovke i papira sam izdržao 5 godina. Sa malo krivudanja od Mađar Soa stigao sam do Het Napa. Izložbe na sve strane, ponekad i neka nagrada, a moje knjige svugdje na policama. Plesao sam sa Princom, večerao sa Puškašem, rukovao sa Albertom II. u Monte Carlu. A najvažnije je da obožavam sport, muziku i naravno volim svoju ženu.“

Izložba će biti otvorena u Galeriji CKM, u srijedu, 15.februara, u 18 sati.

Dobro došli!

Povezane novosti