U foto galeriji Jelićeva otvorena je izložba fotografija “photo graz selection II”

Podijelite ovu vijest

Austrijski kulturni forum Sarajevo, koji će kao dio Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini biti platforma za razmjenu između Austrije i Bosne i Hercegovine u oblastima umjetnosti, kulture, znanosti i obrazovanja, zvanično je otvoren u ponedjeljak nizom kulturnih dešavanja.

Tim povodom u Foto galeriji Jelićeva,  otvorena je izložba fotografija “Photo Graz selection II“ na kojoj je prikazan niz od 22 pozicije iz postavke koje dokumentiraju raznolikost fotografske scene u Grazu i Štajerskoj. Graz, drugi po veličini grad u Austriji i glavni grad provincije Štajerska, od tridesetih godina prošlog vijeka – više nego tada Savezni grad Beč – mjesto je proizvodnje i posredovanja progresivne fotografije, i sa ovom tradicijom mjesto gajenje  savremene fotografije.

Na fotografijama su prikazani krajolici, motivi iz prirode i ljudi, kao i tragovi njihove egzistencije, koji svjedoče o stvarnim pričama kao i fiktivnim svjetovima, te o društvu i promjenama u njemu, a sve  u svjetlu aktuelnih događaja. Izložba je realizirana u saradnji sa Uredom za promociju kulture austrijske savezne pokrajine Štajerske – Kulturvermittlung SteiermarkiGalerijom”Jelićeva”.

Izložba, koja je izazvala veliku pažnju javnosti i na kojoj je bilo prisutno mnogo zvanica iz političkog, kulturnog i javnog mijenja, biće otvorena do 28.decembra.

Samo mali dio odlične atmosfere na samom otvaranju možete pogledati na slikama koje slijede.

Povezane novosti