Izložba radova polaznika škola stripa i kaligrafije

Podijelite ovu vijest

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u prostorijama Općine Centar organizovala je izložbu radova polaznika škola stripa i kaligrafije, iluminacije i ebru slikarstva. Umjetnički rukovodioci navedenih škola, Pavlović Majo i Trako Meliha, odabrali su 26 radova koji su predstavljeni uposlenicima Općine, kao i građanima, koji su tri dana uživali u ovoj postavci.
Strip je medij koji se koristi za izražavanje ideja kroz slike, često kombinirane sa tekstom ili drugim vizuelnim informacijama. Stripovi su često u obliku niza slika, zatim tekstualnih uređaja poput govornih balona, naslova i onomatopeje koji označavaju dijalog, pripovijedanje, zvučne efekte ili druge informacije. Kaligrafija je umjetnost lijepog pisanja rukom uz pomoć pera, kista, tinte ili nekog drugog pribora za pisanje.
U eri digitalnih medija putem kojih se komunicira i piše, povratak tradicionalnom načinu pisanja pisma može biti interesantan za učesnike jer kaligrafija daje jedinstven sadržaj svakoj individualnoj slovnoj formi. Ebru je monotipna tehnika u kojoj se boja nanosi na posebno pripremljenu površinu vode i zatim prenosi na papir tako da nastaju šare slične šarama mermera i drugih vrsta kamena.
Vaš CKM!

Povezane novosti