Junski repertoar u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo

Podijelite ovu vijest

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo najavljuje umjetnički program za mjesec juni. Očekuju nas predstave za građane i djecu, koncerti te izvedbe polaznika naših škola. Također, nastavljamo s raznim kursevima i radionicama koje se održavaju tokom čitave godine u našim prostorijama.

Radujemo se nastavku saradnje sa umjetnicima i kulturnim institucijama te predstavljanju novih kreativnih projekata i događaja koji će obogatiti kulturnu ponudu našega grada.

6. juna u 19 sati na teatarskoj sceni JU CKM polaznici Škole glume i teatra mlađeg uzrasta premijerno će izvesti predstavu “Ježeva kućica”, prema motivima istoimene knjige za djecu autora Branka Ćopića. Režiju predstave potpisuje Adisa Zuberović. Predstava ‘’Ježeva kućica’’ prati priču glavnog junaka Ježurke Ježića, koji se bori za svoje stavove i u tome uspijeva, unatoč tome što ga drugi likovi u predstavi ismijavaju. Također, ova predstava nas podsjeća da treba voljeti svoj dom ma kakav bio i ma šta drugi o njemu mislili i govorili.
U predstavi igraju: Mak Karahmet, Jan Mujezinović, Sara Salihović, Alma Majstorić, Merjem Poturković, Kian Kršlak, Din Turkić, Sarah Aileen Storey, Berina Hamzić, Hena Bajraktarević, Šejla Salihović, Hana Saltaga i Zejna Lepara. Scenografiju i plakat radio je Admir Halilović, kostim polaznici Škole glume i teatra, izbor muzike Adisa Zuberović, ton i svjetlo Džemal Karkelja, a sve u produkciji JU CKM.

Ulaznice za predstavu po cijeni od 7 KM mogu se kupiti na blagajni CKM-a na adresi Jelića 1 od ponedjeljka do petka od 16 do 21 sat.

6. juna u dva termina, u 11 i u 13 sati, dječija predstava ”Zmaj i nogometaševa kći” gostovat će u Općini Novi Grad, u povodu obilježavanja Dana Općine Novi Grad. “Zmaj i nogometaševa kći” je lepršava predstava u kojoj se kroz igru stapaju mašta i zbilja, u kojoj i planeta Zemlja postaje razigrana i raspjevana lopta.
Nadahnute glumačke kreacije ilustrovane muzičkim numerama, učinit će čaroliju potpunom, da i publika postane akter igrokaza“Zmaj i nogometaševa kći“, i da nas odvedu u svevremeni svijet bajke, sa uvjerenjem da su čarolije ne samo oko nas, nego i u nama…
Tekst je pisao Mirsad Bećirbašić, a režirali su Armin Omerović, Ana-Marija Tomić i Senad Bostandžić. Muziku je radio Senad Bostandžić, a aranžmane Halid Hajduković.
Igraju i pjevaju: Armin Omerović (Zmaj), Ana-Marija Tomić (Nogometaševa kći), Senad Bostandžić (Gradonačelnik).

7. juna u 19 sati, u JU CKM će polaznici Škole glume i teatra starijeg uzrasta premijerno izvesti predstavu “R.U.R”, prema motivima svjetski poznatog i slavnog istoimenog djela češkog autora Karela Čapeka. Režiju predstave potpisuje Adisa Zuberović.
Pozorišni komad R.U.R. je komad kojim je kreirana riječ “robot” i uvedena je u rječnik mnogih jezika. Iako je ovo klasično djelo nastalo prije više od stotinu godina, ono obrađuje izuzetno savremenu i akutelnu temu vještačke inteligencije i robotike. Predstava R.U.R. prikazuje svijet u kojem roboti, kao sluge ljudima, shvataju svoju moć i preuzimaju vladavinu nad čovjekom. Ovim komadom, koji je po žanru naučna fantastika, ispituje se sudbina čovječanstva, svijet i vrijeme kada bi roboti i vještačka inteligencija preuzeli dominaciju nad čovječanstvom.

U predstavi igraju: Mak Bahtijarević, Elin Gagula, Ajša Hasanspahić, Edna Čolić, Helena Dizdarević, Merjem Turulja, Amna Pljevljak, Merjem Bajramović, Danin Đeđibegović, Lamija Daglar. Scenografiju i plakat radio je Admir Halilović, kostim polaznici Škole glume i tetara CKM, izbor muzike Adisa Zuberović, ton i svjetlo Džemal Karkelja, a sve u produkciji JU CKM.

Ulaznice za predstavu po cijeni od 7 KM mogu se kupiti na blagajni CKM-a na adresi Jelića 1 od ponedjeljka do petka od 16h do 21h.

12. juna u 17:30 sati na Teatarskoj sceni Jelićeve bit će odigrana predstava za djecu „Patuljak i sedam Snježana“, koju izvode članovi grupe Kids iz Škole glume „Mala scena“. Tekst je napisao Tode Nikoletić, dok je adaptaciju teksta uradila dipl. glumica Mirna Jogunčić koja ujedno potpisuje i režiju. Grupa Kids je vrijedno radila na predstavi tumačeći komične likove u ovoj izvrnutoj bajci. Tekst je komičnog karaktera te govori o jednom Patuljku koji od početka do samog kraja vodi brigu, ne o jednoj Snježani kako je to ispisano u orginalnoj bajci, već o njih sedam i to veoma razmaženih Snježana. U predstavi se pojavljuju i drugi likovi kako iz njihove bajke tako i iz drugih koji su u ovu priču slučajno zalutali. Šta su to Snježane uradile i kako se Patuljak spasio skupa sa ostalim likovima možete pogledati u premijernom izvođenju.
U predstavi igraju: Davud Mujanović, Leon Marilović/Amar Prolaz, Tia Mahmutović, Jasna Sabrihafizović, Mia Veljan, Nejla Zuko, Nejra Avdić, Ajla Kasumagić, Zana Kaltak, Damir Radić, Norah Mujanović Pervan, Zana Nišić, Sara Totić, Aiša Ovčina, Zana Mahmutović, Nedžla Skenderagić i Nejla Skenderagić. Producentica predstave je Adna Prolaz, a dizajn plakata Amar Prolaz.

Ulaznice za predstavu po cijeni od 5 KM mogu se kupiti na blagajni CKM-a na adresi Jelića 1 od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati.

12. juna u 20 sati u JU CKM bit će izvedena premijera predstave „Bulliyng“, grupe Teens Škole glume „Mala scena“. Grupa nadarenih tinejdžera ovaj put nam na scenu donosi niz istinitih događaja kako iz našeg grada i države, tako i iz regiona. Oni otvoreno pričaju o svakom obliku bulliynga koji se uvukao u sve pore našeg društva. Ova mlada grupa autora direktno upire prstom na narušeni sistem vrijednosti, probleme sa kojima se svakodnevno susreću kako u školama tako i na ulici. U predstavi se neizostavno govori i o porodičnom nasilju o kom su dugo istraživali kroz svoja poznanstva. Ovo je zasigurno tema koja preplavljuje naše društvo, društvene mreže, TV kanale i brojne portale. Svjedoci smo skoro svakodnevnih primjera bulliynga koji za sobom donose kobne završetke.
Devetnaest tinejdžera hrabro na scenu donosi nimalo lake životne situacije čiji su svjedoci lično oni ali i cijelo naše društvo. Da li će se nešto promijeniti? Da li će ovi mladi ljudi probuditi odgovorne, odrasle ljude, ostaje nam da vidimo. Ono što je sigurno jeste da oni neće šutiti i trpiti, već glasno vikati sa scene u nadi da ih ostali čuju.
U predstavi igraju: Tijana Zeherović, Ela Dvorniković, Nejla Tefterdarija, Mirna Sabrihafizović, Dalia Delimustafić, Sajra Sarač, Ena Veljan, Asija Zajimović, Marta Jeftenić, Pavle Mićević, Lamija Džiho, Nadir Havić, Adna Duraković, Sumeyye Kani, Sami Alagić, Feđa Mrnđić, Selma Hodžić, Lejla Alagić, Lana Hadžiosmanović. Režiju potpisuje dipl.glumica Mirna Jogunčić, produkciju Adna Prolaz a dizajn plakata Amar Prolaz.

Ulaznice za predstavu po cijeni od 5 KM mogu se kupiti na blagajni CKM-a na adresi Jelića 1 od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati.

13. juna u 19 sati, polaznici Škole klavira pod rukovodstvom Selme Zukić održat će završni koncert na kojem će se publici predstaviti kompozicijama i predočiti naučeno u protekloj školskoj godini. Gosti na koncertu će biti učenici Muzičkog odjeljenja OŠ Vareš, iz klase prof. Selme Zukić.
Koncert je besplatan i održat će se na našoj adresi Jelića 1.

15. juna u 20 sati na teatarskim daskama Jelićeve gledat ćemo predstavu ‘’Ko je lud’’. Ovu urnebesnu komediju režirao je Mirza Begović a glume Adem Smailhodžić i Zlatan Školjić.
Radnja predstave prati čovjeka koji dolazi kod psihologa i traži od njega uvjerenje da je normalan. Birokracija ga onemogućava u tome. “Ganjajući papire”, on poludi.
U ovoj komediji karaktera se na jedan duhovit način prikazuje sav besmisao “ganjanja papira” koji je manje- više sličan u svim Ex Yu republikama. Kroz smijeh i komediju govorimo o gorućem problemu onoga gdje mi danas živimo, našeg društva, ali na jedan vrlo duhovit, inteligentan način progovaramo o mjerama i granicama ljudske banalnosti i svijesti, na šta je to sve čovjek spreman – istakli su protagonisti predstave.

Ulaznice po cijeni od 15 KM su u prodaji putem portala Kupikartu.ba

24. juna s početkom u 20 sati JU CKM, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, priređuje koncert austrijskog jazz ansambla Dusha Connection. Nastupaju: Urg Hager (klavir), Clemens Rofner (kontrabas), Esad Halilović (bubnjevi).Trio kombinira najrazličitije muzičke teme crpeći iz široke historije jazza, uz to ne zaboravljajući svoje – balkanske – korijene. Nastupali su na renomiranim jazz festivalima širom svijeta i u mnogim evropskim zemljama. Njihov prvi album „Merak“ je izašao 2017. godine, a 2020. je izašao njihov posljednji album „Invisible Bridges“.

Koncert je besplatan za sve posjetioce i održat će se na našoj adresi Jelića 1.

Povezane novosti