KULTURNA DEŠAVANJA  CKM U MJESECU APRILU

Podijelite ovu vijest

April je prvi od četiri mjeseca koji traje 30 dana, a drugi od pet mjeseci kraći od 31 dana. April se obično povezuje sa sezonom proljeća na sjevernoj hemisferi i jeseni na južnoj hemisferi, gde je sezonski ekvivalent oktobra na severnoj hemisferi i obrnuto. Naziv ovog mjeseca je u vezi sa latinskim riječima aperire (otvoriti), apricus (sunčan), jer se tada otvara proljeće. A slavenski naziv u bosanskom jeziku je travanj, nazvan po travi koja se budi dolaskom proljeća.

U kulturnoj hemisferi CKM, april nam donosi raznovrstan i bogat umjetnički program za djecu, mlade i građane, kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, kao i saradnju sa  umjetnicima i kulturnim institucijama.

U četvrtak, 6. aprila, obilježavajući Dan grada Sarajeva, biće organizovana Izložba”Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča”. Izložba će nam pokazati odabrane fotografije starog Sarajeva iz arhiva Zemaljskog muzeja Sarajeva, i biti otvorena u Galeriji CKM, u 14 sati. Ovo je i sjećanje  na jednog  od najistaknutijih pionira fotografije u Bosni i Hercegovini – Františeka Franje Topiča, Čeha koji je dobar dio svoga radnog vijeka proveo u Zemaljskom muzeju BiH. Izložba i monografija “Između dvije imperije, Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885. – 1919.”, predstavlja izbor najzanimljivijih, ranije uglavnom neobjavljivanih Topičevih fotografija i ujedno je najvažniji izdavački poduhvat Zemaljskog muzeja BiH u posljednjih nekoliko godina. Organizatori izložbe su CKM i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo.

11. i 18.april(utorak), donose nam druženje sa  Vedranom Zubićem i Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ), novi oblik teatarskog predavanja sa primjesama humora. Na sceni se izvodi tema kao znanstvena (nastavna) jedinka u obliku monologa. ZEZ predstavlja teatarsku predstavu tipa monologa voditelja na date teme iz znanosti(“Klimatske promjene“, “Zemljina kretanja“, “Geotektonika“, “Strukture stanovništva“, “Kretanje morske vode“).

U srijedu, 12. aprila, na teatarskoj sceni CKM biće izvedena predstava“Farma životinja“, polaznika Škole glume, pod umjetničkim rukovodstvom i režijom Adise Zuberović, koja je nastala adaptacijom, prema motivima romana Životinjska farma, najpoznatijeg djela engleskog pisca George Orwella. U predstavi igraju Ali Šabeta, Amina Mehmedović, Ena Veljan, Dinand Pačak, Sajra Sarač, Anisa Mehmedagić, Ajša Hasanspahić, Elin Gagula, Merjem Bajramović, Sarah Alić, Mak Bahtijarević, Adem Kupusović. Predstava sa snažnom porukom prema modernom društvu, počinje u 12 sati. Putem naše web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona(033 232 595), možete napraviti rezervaciju karata.  

Predstava za djecu”Bajka o ribaru i ribici” na repertoaru je u srijedu, 19. aprila.  Poznati motiv mnogih bajki-ribar i zlatna ribica, tek je podsticaj koji prerasta u autentičnu, razigranu ljubavnu priču između dječaka-ribara i djevojčice–ribice. Umjetničke kreacije donose nam Elma Ahmetović i Senad Bostandžić. Predstava je urađena po tekstu Mirsada Bećirbašića i režiji Senada Bostandžića. Tehnička podrška Džemal Karkelja. Putem naše web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona(033 232 595), možete napraviti rezervaciju karata.

U ponedjeljak, 24. aprila, ljubitelji komedije moći će pogledati predstavu“Luda kuća“, u produkciji CKM. Predstava, koja obiluje bosanskim humorom i scenama iz svakodnevnog života običnih ljudi, kroz duhovite, lucidne  i komične situacije svojih protagonista, oslikava svu tragi-komediju našeg društva i države. Tekst potpisuje Edin Drljević. Režiju Saša Petrović. U predstavi igraju Armin Omerović, Aida Bukva, Edin Drljević, Senka Oruč, Mirsad Imamović i Midhat Slatina. Scenografiju potpisuje Irfan Hozo. Kostime, Teatar komedije Rajvosa. Dizajn plakata, Nina Hadžić i Admir Halilović. Tehnička realizacija Džemal Karkelja. Predstava počinje u 20 sati. Putem naše

web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona(033 232 595), možete napraviti rezervaciju karata.

U utorak, 25.aprila, na teatarskoj sceni CKM, polaznici Škole glume mlađeg uzrasta,  premijerno će odigrati predstavu “Mali princ”, prema motivima istoimene knjige za djecu, francuskog autora, Antoine de Saint-Exupéryja. Režiju predstave potpisuje Adisa Zuberović. U predstavi igraju Mak Karahmet, Alek Softić, Farah Barleci, Asja Vukotić, Alma Majstorić, Imad Taso, Amina Mudželet, Mia Veljan, Sarah Aileen Storey, Allegra Bajrović, Berina Hamzić, Dija Vranešić, Hena Bajraktarević. Scenografija i plakat, Admir Halilović. Izbor kostima i muziku, Adisa Zuberović. Ton i svjetlo, Džemal Karkelja.

Srijeda, 26. april, donosi nam promociju nove knjige za djecu”Mačak vegetarijanac i žaba u

štiklama”. Ovo je šesta knjiga, višestruko nagrađivane autorice, prof. Elmire Helać-Mekić(tri puta uzastopno nominirana za najveću svjetsku nagradu za književnost,  Astrid Lindgren Memorial Award). Promocija će se održati u velikoj sali CKM, u 18:30 sati.

Polaznici Škole glume starijeg uzrasta, na teatarskoj sceni JU CKM, u četvrtak, 27.aprila, premijerno će izvesti komediju “Kako nastaje pozorišna predstava”, prema motivima djela “Kako se šta pravi”, češkog autora Karela Čapeka.  U predstavi igraju Dinand Pačak, Amina Mehmedović, Ena Veljan, Sajra Sarač, Ajša Hasanspahić i Ali Šabeta. Režiju predstave potpisuje Adisa Zuberović, scenografiju i plakat, Admir Halilović, kostime i izbor muzike polaznici škole, ton i svjetlo, Džemal Karkelja.

U subotu, 29. aprila, imaćemo dva kulturna događaja. Kroz izložbu “Kultura sjećanja”, posvećenu doajenima bh. sevdalinke, biće prikazane fotografije iz njihovih ostavština,  novinski članci, nagrade i druga priznanja, u organizaciji Fondacije SEVDAH. Izložba će biti otvorena u 19 sati, u Galeriji CKM. Svečanim koncertom”Sevdah bosanskog Podrinja”, koji je svojevrsna prezentacija istoimenog velikog projekta, Fondacija SEVDAH obilježava drugu godišnjicu uspješnog rada. Nastupaju mladi izvođači sevdalinke, te najbolje sevdalije iz Podrinja. Na koncertu će istaknutim umjetnicima i instrumentalistima biti podijeljene ZLATNE POVELJE i priznanja SPASO BERAK, za višedecenijsko njegovanje sevdalinke. Koncert će biti održan u velikoj sali CKM, sa početkom u 20 sati.

Povezane novosti