KULTURNA DEŠAVANJA  CKM U MJESECU DECEMBRU

Podijelite ovu vijest

Mjesec decembar donosi nam programe za djecu, mlade i građane, gostovanja i saradnju sa  umjetnicima i kulturnim institucijama. Akcenat nam je na jubilarnim, 25. Danima komedije “SMIJEH JE LIJEK”. Ovo nas podsjeća na ono, što neki smatraju pravim značenjem ‘humora’. ‘Hu’ je drevni napjev za Boga, a ‘mor’ je povezan s ljubavlju (lat. amor). Prema tome, istinski humor je sličan božanskoj energiji koja čini ono što čini čista ljubav, stvara jedinstvo i sklad u nama i između nas. Dani komedije biće održani od 19. do 23. decembra:

U ponedjeljak, 19. decembra, gostuje nam Teatar Exit iz Zagreba sa predstavomMünchhausen”, koja je dobila niz značajnih nagrada. O tome zašto čovjek laže i kako to čini, napisano je bezbroj debelih knjiga. Umijeće laži što nam ga podastire barun Münchhausen, plijeni bujnošću razmahane mašte. Njegove laži nisu međutim plod demagoškog manipuliranja zrncima istine. Münchhausenovi lažopleti spram svega ovoga, benigne su floskule koje nas poput čarolije umiju nasmijati do suza, pomažući nam da ne zaboravimo kako funkcionira istinski smijeh, taj osebujni mehanizam koji bi čovjeku, kada bi za njim češće posezao, možda i mogao donijeti stanovito samoizlječenje. Reditelj predstave je Boris Kovačević, a u predstavi igra Vilim Matula. Magična izvedba samo jednog glumca, gledaoce u sat i deset minuta trajanja predstave, odvodi na fantastično putovanje Orijentom, carskom Rusijom i Bečom Marije Terezije.

U utorak, 20. Decembra, Narodno pozorište iz Tuzle, dolazi nam sa predstavom”Budala na večeri”. Radi se o djelu Francisa Vebera, francuskog scenariste i redatelja koji se proslavio tokom sedamdesetih godina brojnim skečevima, komičnim pričama i pozorišnim predstavama. Priču kreiraju bogati pariški izdavač, Pierre Brochant i njegovi isto tako bogati prijatelji, koji se nadmeću u tome ko će na večeru, koju organizuju, dovesti veću budalu, kojem će se podsmjehivati i što će ih zabaviti. Ali…Režija potpisuje Midhat Kušljugić, a u predstavi igraju Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Elvis Jahić, Remira Osmanović, Željka Marinić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić. Adaptaciju teksta su uradili Siniša Udovičić i Midhat Kušljugić.

U srijedu, 21. decembra, Teatar Prizor iz Beograda, publici će se predstaviti sa predstavom“Brak od A do Š“. Ljubavni kabare  urađen je po motivima brodvejskog svjetskog kabarea i sačinjen je u obliku vinjeta, povezanih centralnom temom ljubavi i odnosa muškarca i žene, u kojima se govori o upoznavanju, romansi, braku, djeci, ljubavnicima, novim vezama. Sačinjene su nezavisne od drugih, ali osmišljene tako, da predstavljaju dešavanja tokom cijelog života. Poznati svjetski i domaći hitovi u izvođenju glumaca, samo upotpunjavaju cijelu priču. Predstava se igra sa velikim uspjehom. Koreografiju potpisuje Tamara Antonijević, izbor muzike Danilo Vukotić, tekst i režiju Rade Vukotić. Igraju Nikola Ivačkov i Maja Brukner.

U četvrtak, 22. decembra dolazi nam predstava“Šund naš svakdašnji“, u produkciji Adam Scene iz Zagreba. Radi se o aktualnoj komediji sa elementima satire, koja na zabavan i duhovit način prikazuje današnju društvenu zbilju u gradu Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj, smještajući radnju u studio lokalne televizije u kojem voditeljica – urednica ugošćuje cijeli niz likova iz javnog života. Predstava obiluje javljanjima “uživo”, pa će publika moći vidjeti i/ili čuti  Anu Begić, Helenu Kovačić, Tarika Filipovića i Vedrana Mlikotu…Tekst je napisao i režirao Robert Krajinović, višestruko nagrađivani bosanskohercegovački glumac, prvak drame Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Pored njega  u predstavi igraju Nevena Vukes, samostalna dramska umjetnica iAdam Končić, član ZGK Komedija.

Petak, 23. decembar, rezervisan je za premijeru predstave“Luda kuća“, Teatra komedije „Rajvosa“, u produkciji  CKM. Ovo je predstava o kojoj ne treba pisati, nego je treba pogledati. Zašto? Zato što oslikava svu tragi-komediju našeg društva i države. Kako da penzioner “pregura” od penzije. Kako da demobilisani borac, poslije 20 godina biroa, pronađe zaposlenje. Kako da mlada djevojka sebi obezbijedi egzistenciju. Kako da vlast „naplati“ svoju vladavinu. Na sva ova pitanja naći ćete odgovore u ovoj urnebesnoj komediji, koja scenama iz svakodnevnog života običnih ljudi, kroz duhovite i lucidne nastupe i komične situacije svojih protagonista, obiluje originalnim bosanskim humorom. Tekst potpisuje Edin Drljević, režiju Saša Petrović, scenografiju  i dizajn plakata Admir Halilović i Nina Hadžić,  tonsko tehničku realizaciju Džemal Karkelja. U predstavi igraju Aida Bukva, Senka Oruč, Saša Pantić, Mithad Slatina, Edin Drljević, Aldin Tucić i Mirsad Imamović.

Sve predstave počinju u 20 sati.

Tokom mjeseca decembra, za naše najmlađe realizovat će se novogodišnja predstava”Maza Djeda Mraza”, kao i predstave za učenike osnovnih škola i vrtića”Lakonoga u čarobnoj šumi” i “Bajka o ribaru i ribici”.

Izložba historijskih ilustracija Emira Durmiševića ”Magični svijet Ilira-historija zaboravljene civilizacije”, može se pogledati tokom mjeseca decembra u Galeriji Jelićeva.

U srijedu 7. decembra, u 18 sati, u organizaciji Udruženja“Menssana“, biće odigrana predstava “Mi volimo”. Predstava se igra za vršnjake, roditelje, nastavnike i sve “velike i odrasle”. Udruženje “Menssana” okuplja korisnike usluga i profesionalce u mentalnom zdravlju.

Povezane novosti