KULTURNA DEŠAVANJA CKM U MJESECU FEBRUARU

Program događaja za februar u CKM-u

Podijelite ovu vijest

Mjesec februar u JU CKM donosi nam početak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, kao i programe za djecu, mlade i građane, gostovanja i saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama kroz mjesečni repertoar:

Srijeda, 3. februar, rezervisana je za predstavu “Prah”, na teatarskoj sceni Jelićeva. Drama sa elementima komedije u kojoj se jedna obična porodica, svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenada susreće sa neočekivanim bogatstvom–glavnim dobitkom na lotu. Likovi(Gordana Boban i Mirsad Tuka), prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnih odnosa.

Od 7. do 10. februara biće organizovani Dani iranskog animiranog filma:
7.2. “Dječak Delfin”
Delfin Grudva spašava dječaka u valovima koji je preživio pad aviona. Od tada prijatelji, gotovo braća, bezbrižno odrastaju zajedno, uzbuđujući morski život svojim šaljivim trikovima, sve dok jednog dana zla hobotnica ne uništi mir njihovog radosnog malog svijeta. Ona protjera dječaka na zemlju, gdje će morati naučiti živjeti među ljudima i shvatiti tajnu svog porijekla.
8.2. “Povratak”
Animirani film “Povratak” pripovjedač je historijske priče koja se događa u gradu Nadžranu u Jemenu i datira stotinu godina prije pojave islama. Ovaj animirani film ima dramatičnu, romantičnu i tragičnu priču, a njegova priča je zasnovana na putovanju filmskog heroja po imenu Haran.
9.2. “Lupeto”
Gospodin Kamali je vlasnik sanatorija koji liječi mentalno oboljele pacijente, učeći ih da prave igračke. Igračke su kreativne, pa su djeci vrlo privlačne. Ali studio za igračke zatvoren je zbog sabotaže i…
10.2. “Mobarak”
Starac se bavi pripovijedanjem, a njegovo oruđe su lutke likova iz Šahname. Golperi je unuka starog pripovjedača, čiji se život mijenja kada ove lutke ožive.

U petak, 10. februara, biće odigrana predstava”Čorba od kanarinca”. Glumci Sanela Pepeljak u ulozi Jace, i Sead Pandur koji tumači Medu, izvest će dinamičnu komediju i nježnu duodramu, spojene u priču o ljubavi. Predstava je svojevrsni priručnik za one koji razmišljaju o ulasku u brak ali i ogledalo onih koji su već u njemu.

U ponedjeljak, 13. februara, za mališane dolaze nam pčele u predstavi”Ako pčele odu”. Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. U predstavi igraju Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović. Predstava je zajednički projekat JU CKM i Pozorišta mladih.

Za Dan zaljubljenih, u utorak, 14. februara, biće organizovan koncert Vlade Podanija sa gošćom, Azrom Šabanović, vrhunskom interpretatorkom. Program je sastavljen od čuvenih svjetskih hitova sa posljednjeg albuma Podanija, kao i domaćih kompozicija. Od Beatlesa, Pink Floyda, Michaela Jacksona i drugih brojnih izvođača, čije su nenadmašne kompozicije trajno ostale u svijetu muzike. Za Valentinovo se svake godine širom svijeta pošalje veliki broj čestitki, a najveći broj pisama naslovljeni su na Juliju u Veroni, u kojoj je smještena radnja Romea i Julije.

U srijedu, 15. februara, biće otvorena Izložba karikatura Attile Szalaia, iz Subotice. Profesionalno se bavi crtanjem karikatura od 1995. godine. Član je redakcije nedeljnika Het Nap od 2004 godine. Imao je veliki broj samostalnih i zajedničkih izložbi u regionu. Osvojio je 11 domaćih i međunarodnih nagrada. Objavio je dvije knjige, prvu 2003. godine sa naslovom „Balkanski kaleidoskop“, a drugu 2016. godine „Sport, Umjetnost i Rock and Roll“. Ilustrovao je više knjiga i izdanja.

Predstava za djecu”Bajka o ribaru i ribici”dolazi nam u utorak, 21. februara. Sa djecom će se družiti, igrati, glumiti i pjevati Elma Ahmetović i Senad Bostandžić. Poznati motiv mnogih bajki-ribar i zlatna ribica, tek je podsticaj koji prerasta u autentičnu, razgranu ljubavnu priču između dječaka-ribara i djevojčice–ribice.

U petak, 24. februara, dolazi nam komedija ”Crnogorac u krevetu”. Riječ je o komediji koja se bavi crnogorskim načinom života i običajima koji opisuju život jednog prosječnog crnogorskog bračnog para. Smijeh je najmoćnija vještina na svijetu, najbolji lijek, upravlja emocijama, olakšava stres. U predstavi igraju Peđa Šuškavčević i Ana Šimundža Selski.

Povezane novosti