KULTURNA DEŠAVANJA CKM U MJESECU MAJU

repertoar-maj-2023-web-1
Novosti

KULTURNA DEŠAVANJA CKM U MJESECU MAJU

Maj (na latinskom Maius), dobio ime po grčkoj boginji Maji, koja je poistovjećena sa boginjom plodnosti iz rimskog doba, Bona Dea, čiji se festival održavao u maju. S druge strane, rimski pjesnik Ovidije daje drugu etimologiju, u kojoj kaže da je mjesec maj nazvan po maiores, latinski za “starješine”. Slavenski naziv u bosanskom jeziku je svibanj, po biljci svibi.

JU CKM, donosi nam raznovrstan i bogat umjetnički program za djecu, mlade i građane, kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, gostovanja i saradnju sa  umjetnicima i kulturnim institucijama.  

 U okviru Dana Općine Centar, biće organizovano niz zanimljivih kulturnih događaja u organizaciji CKM, Komisije za pitanja mladih i Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport

U srijedu, 3.maja, biće otvorena Izložba“Između fašizma i antifašizma:u 11 činova“, u Atomskom skloništu Ciglane. Izložba je sačinjena od 11 umjetničkih djela i fotografija iz kolekcije Historijskog muzeja BiH, i govori o Drugom svjetskom ratu. Međutim, prizori artikulisani kroz panele, simbolički nazvane činovima, prisutni su i ponavljaju se u svakom historijskom narativu, u svakom ratu, u svakom sukobu, u svakom vremenu i prostoru. Prvi, vizualni sloj izložbe su likovna ostvarenja Ismeta Mujezinovića, Voje Dimitrijevića, Antuna Augustinčića, Zlatka Price i fotografije Sarajeva. Prateće jezičke analogije, kao drugi sloj izložbe, nas ujedno pitaju o vlastitom odnosu prema citiranim historijskim događajima. I ne samo prema događajima, već prema ljudima, mjestima i svemu onome što je za nas Drugo. Između fašizma i antifašizma mnogo je mogućnosti, izbora i posljedica. Okupacija. Mjesta bola i stradanja. Zločini. Otpor. Hrabrost. Oslobođenje. Nužno je da kroz muzejske priče razvijamo svijest o onome što su naši činovi i činjenja. Potrebno je učiti o prošlosti radi bolje, mirnije i ljepše budućnosti. Ova izložba je nastala kao podsticaj, da između uloga tlačitelja i potlačenih, odaberemo biti LJUDI. Izložba će biti otvorena u 14 sati.  

Subota, 6.maj, biće u znaku muzike. Edo Maajka, bosanskohercegovački reper i hip-hop tekstopisac, sa svojim gostima, održaće koncert u Tunelu na Ciglanama. Koncert počinje u 20 sati. Ulaz je slobodan za sve ljubitelje ovih muzičkih žanrova.

Muzička radionica”Kad porastem”, za mališane predškolskog uzrasta, u ponedjeljak, 8.maja, održat će interaktivni javni čas. Istraživanja su pokazala da djeca koja slušaju muziku dok uče, lakše pamte, zadržavaju i reprodukuju sadržaje, od one djece koja uče u tišini. Neuromuzikolozi su došli do otkrića da muzika trenira mozak za više nivoe razmišljanja. Publika će moći pogledati sve ono što su mališani usvojili u muzičkom svijetu tonova, ritmova, pjevanja, u radosnom i razigranom okruženju. Program počinje u 18 sati, u velikoj sali CKM.

U utorak, 9.maja, na Teatarskoj sceni CKM, gostovaće Pedja Bajović. Kroz 15 godina života i rada u stand-up komediji, Pedja Bajović je publici ponudio  tri tematske cjelovečernje predstave. U međuvremenu, dok priprema i četvrtu, odlučio se pred publiku predstavljati sa kompilacijskom predstavom, koju je nazvao “NAJBOLJI’ sat i kusur”, a u kojoj se nalaze njegove najbolje “fore” iz tri predstave koje su najviše nasmijale publiku – u našem dijelu svijeta, ali i šire! Predstava počinje u 20 sati. Ulaz na predstavu je slobodan. Ulaznice se mogu podići na blagajni CKM, radnim danima od 10 do 20 sati. Informacije na telefon 033 232 595.

Dragan Marinković Maca, u srijedu, 10. maja, dolazi nam sa svojom Cabare stand-up komedijom”Macaglu”. Smijeha i dobrog raspoloženja, trajno nam je potrebno. Maca već godinama uspijeva svojim nenadmašnim smislom za humor, kroz pozorišne i televizijske uloge, nasmijati publiku i unijeti živost u našu svakodnevnicu. U vremenu u kojem intenzivno i brzo živimo, smijeh nam je potreban kao lijek. Predstava počinje u 20 sati. Ulaz na predstavu je slobodan. Ulaznice se mogu podići na blagajni CKM, radnim danima od 10 do 20 sati. Informacije na telefon 033 232 595.

Četvrtak, 11. maj, donosi nam promociju knjige Dragana Vučinića”Prsten boga vjetrova Eona”. Od rane mladosti inspirisan je grčkom umjetnošću, grčko-rimskim mozaicima na Kipru. Godine 2018., u izdanju BoD, objavio je prvu knjigu Peri Physeos. Promocija knjige sa gostima počinje u 19 sati.

Balet je jedna od najgracioznijih i najstarijih plesnih tehnika koja je postavila temelj svim modernim plesnim stilovima. Polaznici Škole klasičnog baleta, izvest će dva  koncerta  na sceni CKM, u petak, 12. maja, od 18 i 19:30 sati. Putem naše web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona(033 232 595), možete napraviti rezervaciju karata, po cijeni od 5 KM.  

16. i 23.maja, učenici osnovnih i srednjih škola, družit će se sa  Vedranom Zubićem, kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ). Na sceni se izvodi tema kao znanstvena (nastavna), jedinka u obliku monologa. ZEZ predstavlja teatarsku predstavu sa primjesama humora, tipa monologa profesora na date teme iz znanosti(“Klimatske promjene“, “Zemljina kretanja“, “Geotektonika“, “Strukture stanovništva“, “Kretanje morske vode“). Predavanja počinju u 16 sati i otvorena su za javnost.

Srijeda, 17. maj, rezervisana je za predstavu “Prah”. Drama sa elementima komedije u kojoj se jedna obična porodica, svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenada susreće sa neočekivanim bogatstvom–glavnim dobitkom na lotu. Likovi(Gordana Boban i Mirsad Tuka), prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnih odnosa. Predstava počinje u 20 sati. Putem naše web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona(033 232 595), možete napraviti rezervaciju karata, po cijeni od 10 KM.  

U petak, 19. maja, za mališane dolaze nam pčele u predstavi”Ako pčele odu”. Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela, te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. U predstavi  igraju Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović. Predstava je zajednički projekat JU CKM i Pozorišta mladih, i urađena je po tekstu Selme Parisi i režiji Zijah A. Sokolovića. Putem naše web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona(033 232 595), možete napraviti rezervaciju karata, po cijeni od 5 KM.  

Poput Kristofora Kolumba, Reid Stowea, Michael Palina, Xuanzanga, James Cooka, Elizabeth Gilberta,  Bill Brysona, Paul Therouxa, Ernest Hemingwaya, Pico Iyera, Rolf Pottsa, putopisac Ljubo Pavlović, u utorak, 23.maja, donosi nam, novu, zanimljivu priču o ostrvima San Blas, kroz Izložbu fotografija. Ostrva San Blas u Panami su arhipelag koji se sastoji od približno 365 ostrva i zaliva, od kojih je 49 naseljeno. Ljubo Pavlović je pripremio  iznimno interesantnu foto reportažu sa prigodnim informacijama, koje neće nikog ostaviti ravnodušnim. Izložba će biti otvorena u Galeriji CKM”Jelićeva”, u 13 sati.

Predstava za djecu”Bajka o ribaru i ribici” na repertoaru je u srijedu, 24. maja, u 11 sati.  Poznati motiv mnogih bajki-ribar i zlatna ribica, tek je podsticaj koji prerasta u autentičnu, razgranu ljubavnu priču između dječaka-ribara i djevojčice–ribice. Umjetničke kreacije donose nam Elma Ahmetović i Senad Bostandžić. Predstava je urađena po tekstu Mirsada Bećirbašića i režiji Senada Bostandžića. Tehnička podrška Džemal Karkelja.   Putem naše web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona(033 232 595), možete napraviti rezervaciju karata, po cijeni od 5 KM.

Istoga dana, u terminu od od 18 do 20 sati, u velikoj sali CKM, biće organizovan Desindicate. Ideja vodilja nastala iza imena Designdicate, jeste velika želja strastvenih autora da se oformi zajednica ljudi iz struke, koja bi imala za cilj povezati lokalnu scenu u cilju što boljeg informisanja o trenutnim trendovima u digitalnim proizvodima, ali i razmjeni ličnih iskustava u produkciji, radnim modelima i svim onim interesantnim saznanjima od kojih svi na kraju mogu imati određeni intelektualno-poslovni benefit, ili se samo mogu uključiti u lokalnu zajednicu i proširiti zanimljive teme. Kompletna ekipa koja stoji iza ovog projekta, vjeruje da je jaka volja za pokretanjem susreta ili serije događaja u našoj maloj zajednici, želja svih onih koji rade na kreiranju digitalnih proizvoda. Ovo je ujedno i najbolji način  međusobnog povezivanja,  upoznavanja sa realnim mrežama,  upoznavanja novih kolega i mogućih poslovnih partnera. Ukazujući na jasan fokus i pravac koji će se obrađivat, a to je dizajn digitalnog proizvoda, samim tim projekat privlači cjelokupnu zajednicu: dizajnere korisničkog interfejsa, menadžere projekata, vlasnike proizvoda, dizajnere korisničkog iskustva i programere, kao i sve ostale zainteresovane za usvajanja novih znanja. Sesija će biti besplatna, uz prethodnu najavu.

U četvrtak, 25. maja, ljubitelji komedije moći će pogledati predstavu“Luda kuća“. Predstava, koja obiluje bosanskim humorom i scenama iz svakodnevnog života običnih ljudi, kroz duhovite i lucidne nastupe i komične situacije svojih protagonista, oslikava svu tragi-komediju našeg društva i države, počinje u 20 sati. Tekst potpisuje Edin Drljević. Režiju Saša Petrović. U predstavi igraju Armin Omerović, Aida Bukva, Edin Drljević, Senka Oruč, Mirsad Imamović i Midhat Slatina. Scenografiju potpisuje Irfan Hozo.  Dizajn plakata, Nina Hadžić i Admir Halilović. Tehnička realizacija Džemal Karkelja. Putem naše web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona(033 232 595), možete napraviti rezervaciju karata, po cijeni od 10 KM.

U utorak, 30.maja, biće organizovana dramsko muzička promocija knjige“Što bi reko Hadžibeg“, autora Kemala Čopre. Autor je objavio pet knjiga kojima je zajednički naziv „Hadžibeg“. Izdavač svih knjiga je Izdavačka kuća „Zoro“ Sarajevo. Promocija će biti održana u velikoj sali CKM, sa početkom u 19 sati.