KULTURNA DEŠAVANJA  CKM U MJESECU NOVEMBRU

Podijelite ovu vijest

Mjesec novembar u JU CKM donosi nam programe za djecu, mlade i građane, gostovanja i saradnju sa  umjetnicima i kulturnim institucijama.

U četvrtak, 3. novembra predstava”Čorba od kanarinca” gostovaće na Teatarskoj reviji „Četvrtkom u pozorište“, na sceni Javne ustanove Bosanski kulturni centar Živinice 2022. Tokom Teatarske revije na repertoaru će biti pet predstava i Filmsko veče sa projekcijom dva filma(Komedija„Putovanje“–JU Narodno pozorište Tuzla, Filmsko veče–Animirani film „Šape gnjeva“: Legenda o Henku i Romantična komedija „Karta za raj“, Duo drama „Srce više  nije moje “Gradsko pozorište „Semberija“ Bijeljina, Duo komedija „Čorba od kanarinca“ –
JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Komedija „Bosanski špijun“–
UG Scena Živinice, Predstava„Svu moju ljubav“Sarajevski Ratni teatar SARTR).

U četvrtak, 10.novembra, biće održana predstava ”Lakonoga u čarobnoj šumi”, za učenike osnovnih škola, na teatarskoj sceni CKM, sa početkom u 11 sati.  Uloge u ovoj muzičkoj bajci igraju Andrea Aković, Filip Radovanović i Armin Omerović.  Predstava je  sačinjena od puno pjesme, igre, čarolije i nadasve lijepih poruka, koje su jako bitne za odgoj djece.

U petak, 11. novembra, za naše sugrađane treće dobi, biće odigrana predstava”Bez starca nema džeparca”, u izvođenju reditelja i glumca Saše Pantića, od 19 sati. Zašto uvijek treba odabrati komediju? Smijeh povećava unos kiseonika, stimuliše cirkulaciju, smanjuje bol, stvara osjećaj opuštenosti. Smijeh je najbolje sredstvo za jačanje imuniteta i najbolji saveznik u borbi protiv stresa. Kada se smijemo naše tijelo oslobađa hormone dopamina, endorfina i seratonina. Oni šalju signal tijelu da su srećni i kao rezultat osjećamo se srećnije. Saša Pantić, poznati humorista, je baš iz gore navedenih razloga odabrao penzionere kao svoju ciljnu grupu u ovoj komediji. „Cijeli svoj radni vijek su proveli da nama, mlađima, bude bolje i sada je red da im se odužimo i uljepšamo pezionerske dane. Postoji vjerovanje da ljudi koji se smiju duže žive. U svakom slučaju, osmijeh, kažu, ne košta ništa onog koji ga daje, a pruža utjehu i čini srećnim onog kome je namijenjen“-riječi su Pantića.

Utorak, 15. novembar, rezervisan je za dječiju predstavu ”Bajka o ribaru i ribici”, na teatarskoj sceni CKM, sa početkom u 11 sati. Sa djecom će se družiti, igrati, glumiti i pjevati Elma Ahmetović i Senad Bostandžić. Poznati motiv mnogih bajki-ribar i zlatna ribica, tek je podsticaj koji prerasta u autentičnu, razigranu ljubavnu priču između dječaka-ribara i djevojčice–ribice. Predstavu će gledati mališani iz osnovnih škola, sa početkom u 11 sati.

U srijedu, 16. oktobra, dječija predstava ”Ako pčele odu”, gostovaće na 4. Dječijem art festivalu u Travniku. Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, ali i upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. U predstavi  igraju Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović. Predstava je zajednički projekat JU CKM i Pozorišta mladih.

Četvrtak, 17. novembar, biće u znaku istaknute estradne umjetnice Merime Njegomir. Tokom bogate karijere nastupala je na mnogobrojnim festivalima, na kojima je osvajala  značajne nagrade. Izdala je mnogobrojne singl ploče, albume i kompilacije. Poznate su njene interpretacije tradicionalnih pesama: Zajdi, zajdi, Marijo, bijela kumrijo, Sejdefu majka buđaše, Što si Leno na golemo, Svu noć mi bilbil prepjeva, Jutros mi je ruža procvjetala. Takođe, u svom repertoaru pjevala je na dvadeset stranih jezika — hebrejskom, kineskom, turskom, grčkom, italijanskom, mađarskom, francuskom, engleskom…Kroz projekat Kulture sjećanja biće organizovana izložba i koncert, sa početkom u 20 sati.    

U četvrtak, 24.novembra,  biće otvorena izložba historijskih ilustracija Emira Durmiševića ”Magični svijet Ilira-historija zaboravljene civilizacije”.

Srijeda, 30. novembar, rezervisana je za jubilarnu predstavu “Prah”, na teatarskoj sceni Jelićeva. Drama sa elementima komedije u kojoj se jedna obična porodica, svakodnevno suočena sa siromaštvom i čamotinjom, iznenada susreće sa neočekivanim bogatstvom–glavnim dobitkom na lotu. Likovi(Gordana Boban i Mirsad Tuka), prolaze kroz katarzu koja im pomaže da otkriju vlastitu suštinu, kao i suštinu međusobnih odnosa. Predstava počinje u 20 sati.

CKM redakcija

Povezane novosti