KULTURNA DEŠAVANJA U CKM U MJESECU MAJU

slika za vijest repertoar maj 2022
Novosti

KULTURNA DEŠAVANJA U CKM U MJESECU MAJU

JU CKM nastavlja svoje umjetničko putovanje u mjesecu maju sa sadržajima za djecu, mlade i građane. U četvrtak, 5. maja, biće odigrana dječija predstava ”Hasanaginica”, u okviru Festivala dječije umjetnosti FEDU. Predstavu će izvesti dramska grupa “Sedma“, iz Sedme osnovne škole Blažuj-Ilidža. Prema tekstu Alije Isakovića, predstavu je adaptirao i režirao Hajrudin Neradin.

U petak, 6. maja, u okviru Dana mladih koji su dio Dana Općine Centar, Komisija za pitanja mladih Općine Centar i JU CKM, organizovaće dva kulturna programa. U 19 sati na teatarskoj sceni CKM, Zijah Sokolović sarajevskoj publici predstavit će se predstavom “Lijevo desno glumac“, dok će u 21 sat, na velikom parkingu stadiona „Asim Ferhatović Hase“ na Koševu, biti prikazan film „Valter brani Sarajevo”, koji predstavlja jedno od najvećih i najgledanijih filmskih ostvarenja Bosne i Hercegovine, bh. reditelja Hajrudina Šibe Krvavca.

Saradnja CKM, Komisije za pitanja mladih i „Creative Industry Resort – Kompanije za energiju“, nastavlja se i u subotu, 7. maja, kada će biti organizovan  besplatan koncert pod nazivom „Tunnel Vision 2022“, kao poklon mladima, a održat će se u tunelu Ciglane, od 18 sati do ponoći.

 U utorak 10. maja Inkubator društvenih inovacija MUNJA, u saradnji sa CKM, organizira prezentaciju učesnika i pobjednika 9. državnog takmičenje mladih u poduzetništvu BUSINESS CHALLENGE, koje će biti održano  u Sarajevu, od 8. do 10. maja. Takmičenje će okupiti 60 mladih iz  BiH. Događaj će biti realizovan  u periodu od 08:30 do 12:00 sati, u velikoj sali CKM, Jelića broj 1.

Predstava “Prah“, gostovaće u Goraždu, u utorak, 17.maja, od 19:30 sati.

Istoga dana u Galeriji CKM biće otvorena izložba Edina Durmiševića “Kraljevi i kraljice Bosne“, u 20 sati. Izložba će biti otvorena do 31. maja.

Koncert polaznika Škole gitare CKM, pod umjetničkim rukovodstvom Adnana Alagaića i Tarika Kamarića, na repertoaru je u srijedu, 18. aprila, u 18:30 sati.

Četvrtak i petak, 19. i 20. maj,  rezervisani su za premijeru predstave “A onda je nešto puklo“, autorice teksta i rediteljice Indire Kučuk Sorguč, u izvedbi Aldina Tucića i Negre Čičić. Predstave će biti realizovane u 20 sati.

„Baletni recital“ u režiji Brižite Karabašić, gostovaće na Dječijem festivalu u Lukavcu, u petak, 20. maja, sa početkom u 18 sati.

Dječija predstava “Ako pčele odu“, mališanima u Konjicu predstaviće se u ponedjeljak 23.maja, u okviru 9. Festivala glumca, a sarajevskim mališanima u srijedu, 25.maja u Pozorištu mladih, u 18 sati, pod pokroviteljstvom Ambasada Republike Slovenije u Sarajevu.

U petak 27. maja, biće izvedena kultna predstava “Prah“, u izvedbi Gordane Boban i Mirsada Tuke, sa početkom u 19:30 sati, na teatrskoj sceni CKM. Cijena ulaznice iznosi 10 KM.

Premijera dječije predstave “Eko zeko“, u produkciji Udruženja Bajka i CKM, biće realizovana krajem mjeseca maja. Tekst je napisao Mirsad Bećirbašić, režiju, muziku, glumu i igru potpisuju Alma Merunka i Senad Bostandžić, kostime i scenografiju Željka Lemez, a tehničku podršku Džemal Karkelja i Admir Halilović. Predstava će se realizovati pod pokroviteljstvom Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.   

Predstave “Bajka o ribaru i ribici“ i „Lakonoga“ biće realizovane za mališane iz predškolskih ustanova i osnovnih škola.