KULTURNI PROJEKTI CKM U MJESECU FEBRUARU

Podijelite ovu vijest

Februar je drugi mjesec godine po julijanskom i gregorijanskom kalendaru. Obično ima 28 dana, ali u prestupnim godinama ima 29 dana. Februar je nazvan prema istoimenom rimskom prazniku čišćenja i pokajanja. U bosanskom jeziku se koristi i slavenski naziv veljača, koji potiče od pridjeva velji tj. veliki (veliki siječanj), mjesec kada se vrijeme velja (mijenja).

JU CKM, donosi nam  bogat umjetnički program za mjesec februar, kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, saradnju sa  umjetnicima i kulturnim institucijama.

U petak, 2.februara, ljubitelji komedije mogu  pogledati predstavu“Luda kuća“, koja obiluje bosanskim humorom i scenama iz svakodnevnog života običnih ljudi, kroz duhovite i lucidne nastupe i komične situacije svojih protagonista. Predstava oslikava svu tragi-komediju našeg društva i države. Tekst potpisuje Edin Drljević. Režiju Saša Petrović. U predstavi igraju Armin Omerović, Aida Bukva, Edin Drljević, Senka Oruč, Mirsad Imamović i Midhat Slatina. Scenografiju potpisuje Irfan Hozo.  Dizajn plakata, Nina Hadžić i Admir Halilović. Tehničku realizaciju, Džemal Karkelja. Predstava počinje u 20 sati.

U četvrtak, 8.februara, imamo dva kulturni događaja. U Galeriji CKM biće otvorena izložba slika Ide Sokoljak”Pejzaž”, sa početkom u 17 sati, u okviru Sarajevske zime 2024. Ida Sokoljak, rođena i živi u Sarajevu. Magistrica je slikarstva na odsjeku Slikarstvo. Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Izlagala je na samostalnim i zajedničkim izložbama u BiH, Hrvatskoj, Poljskoj i Njemačkoj. Učesnica je internacionalnih likovnih radionica, akvarelističkih kolonija, međunarodnih saradnji i nagradnih takmičenja. Pored figura i portreta, motiv posljednjih radova su pejzaži. Koristi tehniku akrilnih i uljanih boja, sa ekspresivnim stilom izražavanja, a bavi se i dizajnom.

U velikoj sali CKM, sa početkom u 20 sati, očekuje nas premijera predstave „Sljedeći“, autora Terenca McNallya. Predstava je nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, i govori o simpatičnom samcu, čiji život poremeti vojni poziv za pregled, a kojeg igra prvak Narodnog pozorišta Sarajevo, glumac Mirvad Kurić. Tokom predstave pune samorazotkrivanja, kroz  duhovite dijaloge vode nas Mirvad Kurić i Mona Muratović, sa pitanjem  ko je od nas “Sljedeći”. Reditelj predstave, Miralem Zubčević, dao je svoj osvrt na predstavu: “Živimo u vremenu kada se na planetarnom planu vrše mobilizacije (čak i žena). Dakle ovaj tekst na tragikomičan način govori o mobilizaciji jednog urbanog nesrećnika, koji po nikakvim rezonima nije za vojsku. Ali ko te pita, nećeš ti u rat, ali rat hoće tebe. Pisac, a ne ja, odlučio je da ovaj komad završava sa happy endom. Zadnja replika u tekstu glas „Sljedeći“. Reditelj predstave; Miralem Zubčević, igraju; Mirvad Kurić i Mona Muratović, scenografija i izrada plakata; Admir Halilović, inspicijent; Adna Prolaz, tehnička realizacija; Džemal Karkelja.  Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se nabaviti putem portala, Kupikartu.ba. Prva repriza biće odigrana u petak, 16.februara, u 20 sati.

U petak, 9.februara, za mališane dolaze nam pčele u predstavi”Ako pčele odu”. Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela, te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. U predstavi  igraju Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović. Predstava je zajednički projekat JU CKM i Pozorišta mladih, i urađena je po tekstu Selme Parisi i režiji Zijaha A. Sokolovića. Predstava počinje u 11 sati.

U utorak, 13. februara,  u 17 sati, učenici osnovnih, družit će se sa  Vedranom Zubićem, kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ), novi oblik teatarskog predavanja sa primjesama humora. Na sceni se izvodi tema kao znanstvena (nastavna) jedinka u obliku monologa. Zadatak je privlačenje mladih znanosti i činjenje iste zanimljivijom. Pretpostavka je da će kroz zabavu i smijeh mladi više htjeti učiti i znanost pozitivno doživljavati. Projekat se  organizuje za učenike starijih razreda osnovnih i srednjih škola. Predstave ZEZ-a su otvorene za javnost. Predstavljaju kombiniranje klasične nastave i pedagogije sa teatarskom i audio-vizualnom prezentacijom na sceni. Omogućavaju drugačiji pristup pedagoškoj psihologiji i didaktici u obrazovanju i edukaciji, ali i povezuju teatar sa školstvom. ZEZ predstavlja teatarsku predstavu tipa monologa voditelja na date teme iz znanosti(“Klimatske promjene“, “Zemljina kretanja“, “Geotektonika“, “Strukture stanovništva“, “Kretanje morske vode“).

U srijedu, 14. januara, u okviru Prvog  omladinskog festivala “Kulturna baština kroz prizmu modernih tehnologija”, biće odigrana predstava “Dva groša”. Radi se o dramataizaciji bosanske narodne bajke. Režiju potpisuju Belma Lizde Kurt i Ida Avdibegović, a dramatizaciju Mirela Salihović. U predstavi glume Hana Mirvić, Adna Hasanbegović, Mirela Salihović, Nora Dizdar i Lejla Sajra Ramović. Predstava je urađena u saradnja sa studentima  muzičke škole, Sergejom Lemez, Erlihom Mekić i Janom Zeherović. Ovo je jedinstveni događaj koji okuplja mlade umjetnike i sve one koji su zaljubljenici u pozorište, kulturu, bajke. Zanimljivo je vidjeti kako su mladi doživjeli cjelovitost riječi narodne bajke, udahnuli joj scenski život ispunjen pokretom i zvukom. Transformišući se,  donijeli su na scenu bogati buket različitih karaktera, igrajući se i svirajući, ispričat će staru narodnu priču Dva groša, na novi način. Vjerujemo da će ova predstava odnijeti bajku i živu riječ daleko i postati produžena ruka u promociji i afirmaciji nematerijalne kulturne baštine. Organizator festivala je Udruženje Bajka, u saradnji sa JU CKM. Predstava počinje u 18 sati. Projekat”Kulturna baština kroz prizmu modernih tehnologija”realizuje se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2(RelOaD2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija(UNDP), uz podršku Općine Centar.

Srijeda, 15.februar, rezervisana je za Experience agenciju, koja već preko 10 godina radi na usmjeravanju mladih, a posebno studenata kroz svoje programe Work and Travel USA, Work and Study Canada, Working Holiday Germany te Internship USA. Svake godine stotine mladih pronalaze sezonske poslove, stručno usavršavanje i druge prilike kroz koje ih vodi upravo Experience tim. Work and Travel USA, kao najpopularniji program, nudi studentima rad i putovanje u Americi u periodu od 3 do 5 mjeseci. Što se tiče programa Work and Study Canada, kako studentima tako i svim drugim mladima do 35 godina, nudi stručno usavršavanje i posao u Kanadi, u periodu od jedne ili dvije godine. To su samo neke od prilika koje nudi Experience, a o kvalitetu istih govori broj mladih koji se iznova prijavljuju na programe. Svi zainteresovani koji žele da čuju nešto više o spomenutim programima, mogu  doći u 11 sati,  u CKM-Jelića broj 1. Ulaz je slobodan i svi su dobrodošli!

U ponedjeljak, 19. februara, predstava za djecu u produkciji JU CKM”Zmaj i nogometaševa kći”, gostovaće u Ustanovi “Narodni univerzitet u Konjicu”. Zmajevi su vijekovima dio dječijih priča. Često se doživljavaju kao magična stvorenja koja djecu mogu odvesti u nevjerovatne avanture.  „Zmaj i nogometaševa kći“ je lepršava predstava, u kojoj se kroz igru stapaju mašta i zbilja, u kojoj i planet zemlja postaje razigrana i raspjevana lopta. Glumačke kreacije donose nam  Armin Omerović-Zmaj, Ana-Marija Tomić-Nogometaševa kći i Senad Bostandžić-Gradonačelnik. Tekst predstave potpisuje Mirsad Bećirbašić, muziku; Senad Bostandžić, aranžmane; Halid Hajduković, scenografiju i plakat; Admir Halilović, kostime; Amna  Kunovac Zekić i tehničku realizaciju; Džemal Karkelja.

U petak, 23. februara, Zijah A.Sokolović, glumac, reditelj, autor, na teatarskoj sceni CKM, gostovaće sa predstavom”CABAres, CABArei…”. Zijah A. Sokolović vjeruje da je on samo jedan običan čovjek koji nastavlja tajnu glume kojom su se bavili milijuni ljudi prije njega. Predstava

o upoznavanju, o iskustvu, o običnom danu, o uspjehu i neuspjehu, o dogovaranju, o borbi mišljenja, o hrani, o zdravom razumu, o vožnji autom, o budućnosti, o kazalištu kao frižideru zabluda, o mediokritetima, o rodbini, o zaostalosti, o pomirenju sa životom, o budalama…

res, rei(f.) – STVAR, STANJE, OKOLNOST, UZROK, IMANJE, DOBRO, DRŽAVNA VLAST, DJELO, ČIN, PRIRODA, ISTINA, POSAO, PARNICA, KORIST, INTERES..…

Predstava počinje u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se  nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.

U ponedjeljak, 26. februara, biće otvorena Izložba”Bez nasilja do slobode”, Tatjane Burzanović. Djelo Mahatme Gandija i njegov doprinos ljudskom rodu je nemjerljiv  i djelovaće vječno kroz ljudsku istoriju. Velika duša Gandija , ne prestaje da zrači pozitivnom energijom i da trajno osvjetljava ljudski rod. U imenu Gandi  je ovjekovječena sloboda, pravda, dobrota, skromnost, mir, humanost, dostojanstvo, jednostavnost. Gandijeva borba za ljudsko dostojanstvo je najmoćnija poruka koja je poslata u davnoj prošlosti, a koja ne blijedi ni u sadašnjosti, i koja će  obasjavati budućnost. Izložba će biti otvorena u 18 sati, u Galeriji CKM.

Povezane novosti