MALIŠANI GLEDALI PREDSTAVU “SANTIAGO OD MORA&POTRAGA ZA GUSARSKIM BLAGOM”

Podijelite ovu vijest

Na ovogodišnjem 13.Dječijem teatarskom festivalu “Hajde svijete budi dijete“, koji je  realizovan je od 17. do 21.

oktobra(“Psić boje neba”-Bosansko Narodno pozorište iz Zenice, ”Ako pčele odu”-JU CKM i Pozorište mladih Sarajevo, ”Ljepotica i zvijer”-Mašino pozorište iz Beograda, ”Karius i baktus”-Lutkarsko kazalište iz Mostara, ”Bijeli klaun”-Kazalište slijepih i slabovidnih “Novi život” iz Zagreba; Radionice-Modeliranje balona, slikarstva, Vuneno pozorištance, književna radionica za djecu ”I životinje maštaju, zar ne”…),  glasovima mališana, pobjednik festivala bila je predstava “Ljepotica i zvijer”.

Nastavljajući saradnju sa Mašinim pozorištem iz Beograda, u ponedjeljak i utorak, 31. oktobra i 1. novembra,  bile su organizovane tri predstave „Santiago od mora&potraga za gusarskim blagom“, za mališane iz vrtića“Visoko“,“Pčelica“, „Slavuj“ i učenike osnovnih škola“Vrhbosna“ i „Safvet beg Bašagić“. „Santiago od mora&potraga za blagom” vesela je i razigrana predstava za djecu, koja ismijava ljudsku pohlepu, a promoviše  ljudske vrijednosti. Bogatstvo čovjeka se ne mjeri materijalnim bogatstvom, već ljudskim vrlinama.

U predstavi glavni lik, poznati gusar Santijago od mora, pronalazi mapu sa blagom čuvenog kapetana Kalavere, ali škrinje sa blagom hoće da se dokopa i Boni Koska, zla unuka čuvenog gusara Crnobrada…Na kraju se balgo nađe, a blago su, kao i u svakoj dobroj gusarskoj predstavi, naša djeca.

Glumci Mašinog pozorišta iz Beograda, još jednom su potvrdili značaj  dramske umjetnosti na razvoj dječije mašte i kreativnosti, ali i stvaranju navike i ljubavi prema pozorištu, kao jednom od bitnih faktora kulturnog života svakog pojedinca.

Odlazak u pozorište za dijete  predstavlja novo i neponovljivo iskustvo.

CKM redakcija

Povezane novosti