MALIŠANI OBRADOVANI DJEČIJIM PREDSTAVAMA

slika1

MALIŠANI OBRADOVANI DJEČIJIM PREDSTAVAMA

Samo djeca znaju iskreno uživati u trenutku, neopterećeni prošlim i budućim događajima, smijati se od srca, reći bez okolišanja što osjećaju i kako, i veseliti se sitnicama bez kojih nam je život nezamisliv.

CKM svoje oktobarsko umjetničko putovanje krenuo je sa dvije predstave za djecu”Lakonoga u čarobnoj šumi” i “Bajka o ribaru i ribici”. U ponedjeljak, 3. oktobra, održane su  dvije predstave”Lakonoge u čarobnoj šumi”, povodom prve godine rada Centra za kulturu i edukaciju”Safet Zajko”. U predstavi koja je  sačinjena od puno pjesme, igre, čarolije i nadasve lijepih poruka, uživali su svi prisutni. Predstava ˝Lakonog u čarobnoj šumi˝ nastala je prema priči “Stonoga i prijatelji” književnika Fahrudina Kučuka, koju je adaptirao za scenski ugođaj i režirao reditelj i glumac Rijad Ljutović. Uloge u ovoj muzičkoj bajci igraju Andrea Aković, Aldin Tucić i Armin Omerović. Ovo je i nastavak uspješne saradnje Općine Novi Grad i JU CKM.  U utorak, 4. oktobra, mališani iz sarajevskih vrtića “Vrapčić”,”Razigrani dani”,”Višnjik”,”Iskrica” i ”Čarobna kućica” pogledali su predstavu ”Bajka o ribaru i ribici”. Poznati motiv mnogih bajki-ribar i zlatna ribica, tek je podsticaj koji u tekstu Mirsada Bećirbašića prerasta u autentičnu, razigranu ljubavnu priču izmedju dječaka-ribara i djevojčice-ribice.

Tekst je  naišao na nadahnute interpretatore “djevojčice“ i ”dječaka”, Elmu Ahmetović i Senada Bostandžića, pa obogaćen muzičkim numerama, najdirektnije dopire do ritma dječijih osjećaja, mašte i doživljaja svijeta.