MJESEČNI PROGRAM CKM U MJESECU MARTU

repertoar cover slika fb мarт2024
Novosti

MJESEČNI PROGRAM CKM U MJESECU MARTU

Mart je treći mjesec godine po julijanskom i gregorijanskom kalendaru. To je drugi od sedam mjeseci koji traje 31 dan. Mart je dobio naziv prema Marsu, staroitalskom bogu proljeća, ili bogu rata kod starih Rimljana. Slavenski naziv ožujak se također koristi u bosanskom jeziku, od starijih oblika: lžujak, lažujak, lažak tj. lažljivi mjesec, u kome je vrijeme varljivo.

JU CKM, donosi nam  bogat umjetnički program za mjesec mart, kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, saradnju sa  umjetnicima i kulturnim institucijama.

Sedmica dječijeg prijateljstva između BiH I I.R.Iran, dešavat će se od 4. do 7. marta na raznim lokacijama našeg grada. U ponedjeljak, 4.marta biće odigrana lutkarska predstava sa glavnim likom Lopetom iz animiranog filma, sa kratkim videom o gradovima Irana. Poslije predstave biće realizovana radionica, gdje će djeca uz pomoć instrukcije umjetnika crtati tradicionalne iranske minijature i likove. 11. marta za srednjoškolce i studente biće održana predstava velikog Nizamija Gandžavija. Smatra se najvećim romantičnim epskim pjesnikom u perzijskoj književnosti.

U srijedu, 7.marta, biće održana radionica pripovijedanja bajki i izrada lutaka“Vuneno pozorištance“, koju će voditi Željka Lemez. Ovim projektom želimo ukazati na važnost žive riječi, lutke od prirodnih materijala, kao i njihovu ulogu  za uspostavljanje zdrave komunikacije i harmoničnih odnosa, te za podsticanje kreativnosti. Dovesti pripovijedanje i bajku kao pedagoško sredstvo u vrtiće i učionice i obogatiti metode rada sa djecom, putem razvijanja vještine pripovijedanja, kreiranja i izrade lutaka, te samostalnog kreiranja svog kućnog/razrednog teatra. Dugoročni cilj projekta je kreiranje uspješnog i održivog društva kroz jačenje porodice i razvoj pojedinca od najranije životne dobi.

Predstava „Sljedeći“, autora Terenca McNallya, gostovaće 7. marta u Hadžićima, a u našem CKM, biće odigrana u subotu, 9. marta, sa početkom u 20 sati. Predstava  govori o simpatičnom samcu, čiji život poremeti vojni poziv za pregled, a kojeg igra prvak Narodnog pozorišta Sarajevo, glumac Mirvad Kurić. Tokom predstave pune samorazotkrivanja, kroz  duhovite dijaloge vode nas Mirvad Kurić i Mona Muratović, sa pitanjem  ko je od nas “Sljedeći”. Reditelj predstave; Miralem Zubčević, igraju; Mirvad Kurić i Mona Muratović, scenografija i izrada plakata; Admir Halilović, inspicijent; Adna Prolaz, tehnička realizacija; Džemal Karkelja. Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.

U utorak, 12. marta,  u 17 sati, učenici osnovnih i srednjih škola, družit će se sa  Vedranom Zubićem, kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ), novi oblik teatarskog predavanja sa primjesama humora. Na sceni se izvodi tema kao znanstvena (nastavna) jedinka u obliku monologa. Zadatak je privlačenje mladih znanosti i činjenje iste zanimljivijom. Pretpostavka je da će kroz zabavu i smijeh mladi više htjeti učiti i znanost pozitivno doživljavati. Projekat se  organizuje za učenike starijih razreda osnovnih i srednjih škola. Predstave ZEZ-a su otvorene za javnost. Predstavljaju kombiniranje klasične nastave i pedagogije sa teatarskom i audio-vizualnom prezentacijom na sceni. Omogućavaju drugačiji pristup pedagoškoj psihologiji i didaktici u obrazovanju i edukaciji, ali i povezuju teatar sa školstvom. ZEZ predstavlja teatarsku predstavu tipa monologa voditelja na date teme iz znanosti(“Klimatske promjene“, “Zemljina kretanja“, “Geotektonika“, “Strukture stanovništva“, “Kretanje morske vode“).

U utorak, 13.marta, za mališane dolaze nam pčele u predstavi”Ako pčele odu”. Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela, te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. U predstavi  igraju Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović. Predstava je zajednički projekat JU CKM i Pozorišta mladih, i urađena je po tekstu Selme Parisi i režiji Zijah A. Sokolovića. Predstava počinje u 11 sati.

Istoga dana biće održana Kreativno-edukativna radionica“Čarobna šuma“, sa multimedijalnom umjetnicom Džejlanom Karaman Pašić. Edukativna radionica, formirana na osnovu uzrasta djeteta, objedinjuje kreativne, kinetičke i logičke aktivnosti usmjerene ka kompletnom dječijem razvoju – na emocionalnoj, motoričkoj i društvenoj osnovi. Temu uvijek prožima i odgojni cilj, pa se uči o bontonu, empatiji i pomaganju, uči se o lijepim osobinama, diže se ekološka svijest, svijest o licima u stanju potrebe, kao i onima s posebnim potrebama, uči se o poštivanju odraslih itd. U radionice su inkorporirane i aktivnosti kojima se uče i jačaju životne vještine kod djece, sposobnost pozitivnog razmišljanja, samopouzdanje, razvoj samostalnosti i timskog rada. Početak radionica je u 9:30 sati.

Zašto je korisno  znati ulogu Panamskog Kanala, žile kucavice svjetske trgovine i modernog čudo nauke i tehnike. Koliko je trajala gradnja i zašto je preko 20 hiljada života ugašeno na temeljima izgradnje ovog mega projekta. Čiji brodovi imaju prioritet brzog prolaza od Atlantskog do Pacifičkog okeana i koje su cijene plovidbe. Ko je sve bio zainteresovan u gradnji i koji je razlog zašto ovaj projekat nije  realizovan u Nikaragvi i da li je ova ideja još aktuelna. Kako i na koji način se prolazi kanalom i koliko dugo traje. Koliko se plaća prolaz u dužini 82 km i još mnogo pitanja na koja  će te odgovor dobiti posjetom izložbe uz komentar autora i desetine prigodnih fotografija. Izložba“Panamski kanal“ autora Ljube Pavlovića, biće otvorena u utorak, 19.marta, u 12 sati.

U srijedu, 20. marta, dolaze nam zmaj, gradonačelnik i nogometaševa kći, da još jednom obraduju i razvesele mališane našeg grada. Zmajevi su vijekovima dio dječijih priča. Često se doživljavaju kao magična stvorenja koja djecu mogu odvesti u nevjerovatne avanture.  „Zmaj i nogometaševa kći“ je lepršava predstava, u kojoj se kroz igru stapaju mašta i zbilja, u kojoj i planet zemlja postaje razigrana i raspjevana lopta. Glumačke kreacije donose nam  Armin Omerović-Zmaj, Ana-Marija Tomić-Nogometaševa kći i Senad Bostandžić-Gradonačelnik. Tekst predstave; Mirsad Bećirbašić, muzika; Senad Bostandžić, aranžmani; Halid Hajduković, scenografija i plakat; Admir Halilović, kostimi; Amna  Kunovac Zekić i tehnička realizaciju; Džemal Karkelja.

Muzika podstiče druželjubivost i razvoj socijalnih vještina kod djece. Pomoću pjesme i igre dijete se lakše uklapa u zajednicu i razvija osjećaj kolektivnog duha, razvija viši nivo socijalne kohezije i lakše razumije sebe i druge. Muzika doprinosi stvaranju prijatne vaspitne sredine za igru i rad. Opušteno, raspoloženo dijete s radošću prima podsticaje iz takve sredine. Ona može da poboljša pažnju, raspoloženje, mentalnu stabilnost i komunikaciju. Iskazivanje djeteta putem muzičkih aktivnosti vodi ka uspostavljanju psihičke ravnoteže koja je jedan od značajnih uslova za dalji razvoj i napredovanje. Muzika pomaže djetetu da se izrazi kad su mu drugi načini nedostupni. Muzika je sredstvo relaksacije, ali i način buđenja energije. Muzika je jedna od aktivnosti koje svu djecu stavljaju u ravnopravan položaj. Ne ističe razvojne manjkavosti i probleme. U četvrtak, 28. marta, biće relizovan Koncert za najmađe“Sretni vrabac“, u kojem će učešće uzeti Dječiji eko hor“Sibel kids“, Hor JU Djeca Sarajeva i Muzička radionica CKM“Kad porastem“. Biće izvedene kompozicije i plesne numere“Medine kruške“,“Mali zeko“,“Veselje ptica“,“Kopali smo vrtić“,“Svaki dan se sunce rađa“,“Pada kiša“,“Hej potoče“,“Ples vilenjaka“. Umjetnički, organizacioni i tehnički tim koji će realizirat koncert; Ognjenka Mikavica, Edina Gafić, Admir Đulančić, Senad Bostandžić, Merima Homarac, Nermina Fočak, Admir Halilović i   Džemal Karkelja. Koncert počinje u 19:30 sati.

U petak, 29. marta biće organizovana promocija knjige autora Kemala Muminagića“O pticama i drugim prostorima“, u 20 sati.