MNOGOBROJNI PROGRAMI I PROJEKTI ZA DJECU I MLADE

Podijelite ovu vijest

U sedmici iza nas, JU CKM i Općina Centar Sarajevo, realizovali su niz zanimljivih umjetničkih i edukativnih projekata i programa za djecu i mlade. U utorak, 18. aprila, umjetnik Emir Durmišević, koji se već dugi niz godina profesionalno bavi ilustracijom, koncept-artom, karakter dizajnom i animacijom, učenicima starijih razreda OŠ“Šip“, predstavio je projekat”Kulturno-historijsko naslijeđe BiH”.

Svoje bogato znanje i dugogodišnje pedagoško iskustvo, na iznimno interesantan način, prenio je prisutnim učenicima. Istoga dana, učenici Gimnazije „Obala“, Srednje građevinsko-geodetske škole i Prve gimnazije, družili su se sa Vedranom Zubićem, kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ). Radi se o kombiniranju klasične nastave i pedagogije sa novim oblikom teatarskog predavanja, sa primjesama humora.

Tema navedenog predavanja bila je „Klimatske promjene“. U srijedu, 19. aprila, imali smo tri kulturna događaja. Umjetnik, Emir Durmišević, putovanje kroz istoriju srednjovjekovne bosanske države, promovišući materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, prezentirao je učenicima OŠ KŠC”Sv.Josip”.

Učenici su imali priliku upoznati se sa bogatom kulturom naše zemlje, kroz razgovore, radove i ilustracije, sa ciljem obilaska historijskih lokacija. Projekat“Pričanje bajki i radionica za izradu lutaka-vuneno pozorištance“, ove sedmice ugostio je učenike OŠ“Musa Ćazim Ćatić“.

Željka Lemez, umjetnički rukovodilac Udruženja „Bajka“, prvo je mališanima pročitala bajku“Mala vila“, a poslije toga pokazala tehniku filcanja i pravljenja lutaka od vune. Predstava za djecu”Bajka o ribaru i ribici”, održana je učenicima nižih razreda OŠ“Šip“. Mališani su uživali u umjetničkim kreacijama Elme Ahmetović i Senada Bostandžića, priči o poznatom motivu mnogih bajki-ribara i zlatne ribice, koji je tek podsticaj koji prerasta u autentičnu, razigranu ljubavnu priču između dječaka-ribara i djevojčice–ribice. Bogat i raznovrstan program CKM, očekuje nas i u narednoj sedmici.

Povezane novosti