MUZIČKO SCENSKI PERFORMANS ”VAPIJEM ZA VAŠOM PRISUTNOŠĆU”

Podijelite ovu vijest

U vremenu koje bilježi prekid međugeneracijske komunikacije, nameće se potreba za  projektom”Kultura sjećanja”, kojim bi evocirali uspomene na bh. umjetnike.

Informatička revolucija donijela nam je neviđenu akceleraciju civilizacijskih promjena. U tom, za cjelokupno prethodno iskustvo ljudske vrste, jedinstvenom susretu generacija, dogodio se rascjep dotada monolitne društvene zajednice, koja je svoje jedinstvo temeljila na kolektivnoj memoriji akumuliranoj stotinama godina. Generacije starijih srele su se s jednom bitno drugačijom generacijom koja je u najranijoj životnoj dobi počela doživljavati dramatičnu akceleraciju promjena, koje iz korijena mijenjaju jezik, kulturu, okoliš, način života, sistem vrijednosti, pojmove, način razmišljanja…Sinoćnji program bio je posvećen sarajevskom pisacu i pjesniku Fjodoru Fedčešinu Feđi(1960-1988), koji je iza sebe ostavio   dva književna djela ”Srdačni bolesnik”(zbirku  pjesama), i “Sabrano djelo”( zbirku priča).

Damir Kustura, reditelj i glumac u ovom umjetničkom performansu, govorio je jednu od Feđinih priča, dok su autor muzike, Senad Bostandžić i aranžer Bojan Dizdarević, na gitarama odsvirali devet Feđinih pjesničkih zabilješki. Tehničku i organizacijsku podršku programu, dali su Džemal Karkelja i Admir Halilović.

Ovaj neobičan kulturni performans, u produkciji JU CKM i uz podršku Općine Centar Sarajevo, i naših stalnih prijatelja, publika je nagradila dugotrajnim aplauzom. 

Povezane novosti