MUZIČKA RADIONICA KAD PORASTEM

Podijelite ovu vijest

Muzika ima ogroman značaj za razvoj djeteta. Brojni naučnici bavili su se uticajem muzike na razvoj djeteta, a rezultati do kojih su došli su sljedeći. Muzika se obrađuje u svim oblastima mozga i stimuliše oblasti koje ne mogu biti dostupne preko drugih modaliteta. Istraživanja su pokazala da djeca koja slušaju muziku dok uče, lakše pamte, zadržavaju i reprodukuju sadržaje od one djece koja uče u tišini.

Dijete upoznaje govor putem prvih utisaka koje mu odrasli pružaju uspavankom, pjesmom, ninanjem u ritmu muzike. Pomoću muzike lakše se uči matematika. Kada djeca uče ritam, ona u isto vrijeme uče dijeljenje, razlomke i proporcije. Neuromuzikolozi su došli do otkrića da muzika trenira mozak za više nivoe razmišljanja. Muzikom dijete lakše izražava emocije i uz muziku razvija samopouzdanje.

Dječija muzička radionica „Kad porastem“, koja je trajala  tri mjeseca(februar, mart, april), sinoć je održala interaktivni javni čas. Obuhvatila je djecu predškolskog uzrasta, od 4 do 6 godina. Ovo je bio zabavan, kreativan i interaktivan način uvođenja djeteta u svijet tonova, ritma, slušanja, pjevanja. Radionica je pomogla djeci u razvoju socijalnih, emocionalnih i fizičkih vještina, u radosnom i razigranom okruženju.

Prisutni nisu krili oduševljenje ovim projektom i dugim aplauzom pozdravili su djecu na kraju programa, kao i umjetničku voditeljicu Ognjenku Mikavicu-Gogu. Radionicu je organizovala JU CKM,  pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo.

Povezane novosti