„ODBRANA BIH–IGMAN 2022“

Podijelite ovu vijest

Manifestacija „Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2022“, održat će se od 18. jula do 15. augusta 2022. godine.

Planirano je da se pojedini programi ovogodišnjeg obilježavanja održe van Kantona Sarajevo, i to u Mostaru, Goraždu, Bužimu i Tuzli, budući da je riječ o manifestaciji državnog nivoa koja se organizira u čast odbrane Bosne i Hercegovine.

Program obilježavanja uključivat će vojne počasti, kulturno-umjetnički, vjerski i historijsko-edukativni program. Mnogi se slažu da je strateška odbrana Igmana, bila jedna od presudnih bitaka značajnih za daljnji historijski tok čudesnog otpora Armije Republike BiH. Zato, priča o Igmanu sa razlogom ima emocionalni naboj svih patriota u BiH prema ovoj historijskoj činjenici, jer se tada osvajala i branila vlastita sloboda i pravo na život. Ovakvi datumi se posebno valoriziraju, i oni imaju bitno mjesto u njegovanju kulture sjećanja, radi njihove bezvremenske historijske težine, koja ima ogroman simbolički potencijal.

Ovim povodom, CKM će gostovati u Mostaru sa multimedijalnim performansom ‘’Hadžera’’, koji predstavlja spoj glume, plesa i muzike, te prikazuje dijagonalu stradanja naroda sa naših prostora, koja se mogu preslikati u bilo koji dio svijeta koji je preživio strahote rata. Perforemans sadrži niz ispovijesti ispričanih kroz monološke forme posvećen očuvanju kulture sjećanja na brojne žrtve stradale u ratovima u BiH.

Koreo scene, ansambl baleta, muzika i interpretatori muzike daju poseban pečat i vrijednost ovom performansu, ali i olakšanje, jer daju određeni otklon prema traumatičnim situacijama i tako priču čine manje potresnom za gledaoce. Autor teksta je Kasim Čustović, režiju potpisuje Riad Ljutović, a dramatizaciju teksta Džejna Hodžić. Glavne uloge igraju bosanskohercegovačke glumice Merima Lepić Redžepović i Vanesa Glođo, uz muzičku pratnju Zanina Berbića i Alme Subašić. U projektu učestvuju i polaznici Multimedijalnog projekta i škole baleta JU CKM.

Program će biti održan u srijedu 20. jula, u Narodno pozorište Mostar, sa početkom u 20 sati.

JU Fond Memorijala KS

Povezane novosti