ODIGRANA PREDSTAVA “AKO PČELE ODU”

Podijelite ovu vijest

Drugog dana Dječijeg teatarskog festivala”Hajde svijete budi dijete”, odigrana je predstava ”Ako pčele odu”, produkcijski projekat JU CKM i Pozorišta mladih. Pčele su sastavni dio ekosistema planete Zemlje milionima godina.

Vrijedno oprašuju biljke i proizvode slatki, ljekoviti, zlatni sirup koji nazivamo medom. Ovi leteći insekti oprašuju više od 80% biljaka koje koristimo u ishrani i od pčela zavisi svaki treći zalogaj hrane koju jedemo. Pčelama možemo da zahvalimo na nekim našim najomiljenijim plodovima poput jabuka, kajsija, breskvi, trešanja, krušaka, jagoda, mandarina, lubenica, kivija, brusnice, borovnice, grožđa, oraha, badema, krastavca, paradajza i mnogih drugih.

Zato je važna poruka ove predstave, koju su učenicima osnovnih škola“Nafija Sarajlić“, Katolički školski centar “Sv. Josip” i  Francuska škola CIFS, prenijeli glumci Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović. Reditelj predstave Zijah A.

Sokolović kazao je da se radi o neobičnom tekstu Selme Parisi, te o tome da se kroz formu pozorišta i formu predstave djeca ne samo zabave, ne samo da maštaju, ne samo da stiču neku sigurnost komunikacije, nego da nešto i nauče. Ne samo o životu, nego i da nauče nešto i o vremenu u kojem žive.

Učenici su sa velikom pažnjom pratili predstavu i velikim aplauzom nagradili glumce.

Zbog svega navedenog moramo upamtiti da od pčela zavisi opstanak zdravih ekosistema, opstanak ljudi i životinja, opstanak svijeta koji poznajemo! Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz….kad čujete ovaj zvuk budite sretni!

Povezane novosti