ODIGRANA PREDSTAVA „LUDA KUĆA“ NA TEATARSKOJ SCENI CKM

Podijelite ovu vijest

Narodna drama, osim nedostatka definicije, ima i vrlo neobičan status u teoriji književnosti i teatrologiji, a vrlo je važna i zaslužuje veću pažnju od one koju je do sada imala.

Sadržaj pojma komedija, njezini naglasci (na zapletu, običajima, značajevima, situacijama, što vodi podjeli u različite vrste komedije), te njezin status među dramskim vrstama, mijenjali su se tokom istorije i u različitim kulturama.

Žanr je nastao u XVIII. stoljeću na području Habsburške Monarhije i krenuo je iz Beča pod nazivom pučki igrokaz/igra (Volksspiel) ili pučki komad (Volksstück),s najznačajnijim predstavnicima – Johannom Nepomukom Nestroyem i Friedrichom Kaiserom. Te su drame bile vrlo popularne na repertoarima putujućih profesionalnih glumačkih družina.

Aplauz za aktere

Osim što su svi u Monarhiji igrali bečke pučke igrokaze u originalu, prevodili su ih, adaptirali i lokalizirali te pisali vlastite pučke komade. U ponedjeljak, ljubitelji pučke komedije imali su priliku pogledati predstavu“Luda kuća“, u produkciji CKM.

Predstava, koja obiluje bosanskim humorom i scenama iz svakodnevnog života običnih ljudi, kroz duhovite, lucidne  i komične situacije svojih protagonista, oslikava svu tragi-komediju našeg društva i države.

Publika je aplauzom pozdravila aktere predstave Armina Omerovića, Aidu Bukvu, Edina Drljevića, Senku Oruč, Mirsada Imamovića i Midhata Slatinu.

Povezane novosti