ODIGRANA PREDSTAVA”BIJELI KLAUN”KAZALIŠTA SLIJEPIH I SLABOVIDNIH

slika8
Festivali / Predstave

ODIGRANA PREDSTAVA”BIJELI KLAUN”KAZALIŠTA SLIJEPIH I SLABOVIDNIH

Zadnji dan 13. Dječijeg teatarskog festivala”Hajde svijete budi dijete”,odigrana je predstava”Bijeli klaun”, Kazališta slijepih i slabovidnih”Novi život” iz Zagreba.

Ovo je predstava za odrastanje klinaca, ali i za plemenito i nužno podjetinjenje preodraslih, preozbiljnih i preumišljenih. Boje su melodija očiju, tople i vrle, duboke i visoke, mirisne i hladne, stvorene za slikanje, gledanje, ali i igranje. Život Bijelog klauna je bojanka, odrastanje kroz boje i njihove tajne, borba za spoznaje kroz pitanja i duhovite naivnosti djeteta. Možda i danas Mali princ i Bijeli klaun lutaju svijetom u potrazi za istinom i bojama života.

Možda još uvijek slušaju prijateljstvo, mirišu cvrkut ptica i dodiruju tople boje sunčeva milovanja trave i rumena lica neke djevojčice. No, idemo ovo početno možda pretvoriti u priču koja nikad neće biti do kraja ispričana, ali će biti lijepa, nikad do  kraja istinita, ali dovoljno maštovita da zaigra srce i zagleda oči u bitno.

U ovoj predstavi ogledaju se sve ljepote života, ali nadrastaju sve teškoće i nedaće. Likove Bijelog klauna, Djevojčice,  Slijepog starca, roditelja igraju Dajana Biondić, Vojin Perić, Anita Matković i Dorotea Feketić.

Animator lutaka i ilustracija na grafoskopu David Čavara. Autor priče je Damir Miloš, a režiju potpisuje Maja Kovač. Učenici osnovnih škola “Musa Ćazim Ćatić“, „Isak Samokovlija“,“Safvet beg Bašagić“ i Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, sa velikom pažnjom odgledali su predstavu i velikim aplauzom nagradili učesnike.

Dejl Karnegi rekao je“Većina nas poseduje više hrabrosti nego što možemo i da zamislimo”.

CKM redakcija.