ODRŽAN NOVOGODIŠNJI KONCERT SARAJEVO BIG BANDA

Podijelite ovu vijest

U nedjelju 27. decembra održan je sjajan Novogodišnji koncert Sarajevo Big Banda u velikoj sali  Centra kulture i mladih u Jelićevoj, koji je emitovan i putem live streama na našoj oficijelnoj Facebook stranici.

Orkestar je izvodio svjetske hitove, novogodišnje i blagdanske numere, sa stalnim saradnicama i vokalnim solisticama Renatom Kurtalić i Renatom Bagarić.

Sarajevo Big Band baštini tradiciju Plesnog orkestra RTSA osnovanog davne 1971. godine. Plesni orkestar, kao profesionalni orkestar pri Muzičkoj produkciji RTV BiH, prestao je sa radom u ratu, nakon više od 30 godina rada. Na inicijativu nekadašnjih uposlenika tog orkestra Krešimira Vlašića – Kece, Vladimira Borovčanina – Šente i Gradac Marina, 2000-te godine počeo je ponovo sa radom.

U proteklom periodu muzički je stasala čitava jedna generacija mladih muzičara obrazovanih na domaćim i stranim akademijama muzike, koji su se priključili orkestru. Jedan od važnih ciljeva rada orkestra jeste promocija domaćih autora i muzičkih stvaralaca, koje je u naslijeđe ostavio jedan od najznačajnijih bh. muzičkih stvaralaca, Esad Arnautalić.

Orkestar posebnu pažnju poklanja edukativnom segmentu kroz rad sa mlađim muzičarima. Tokom večeri smjenjivali su se svjetski i domaći hitovi, što je publika u sali nagradila dugotrajnim i velikim aplauzom.

Muzika koju njeguje Sarajevo Big Band jeste muzika koju imaju sve velike metropole svijeta, a želja svih članova orkestra kao i uposlenika CKM bila je da svojim vrhunskim glazbenim interpretacijama ljudima širom BiH, ali i dalje, pošalju pozdrav u duhu nade, prijateljstva, optimizma, mira i umjetnosti u novoj 2021. godini.

Na početku koncerta, publici se obratio direktor JU CKM Armin Omerović, zahvalivši se svim prisutnim na dolasku. Ovom prilikom, govorio je o 55 godina rada Centra, dajući značaj svima koji su ostavili svoj trag i ugradili dio sebe u CKM, te naglasivši da će Centar nastaviti u duhu dobrih tradicija uz podršku našeg osnivača Općine Centar Sarajevo, kao i drugih institucija koje su prepoznale istinsku predanost i posvećenost malog tima kulturi i umjetnosti.

Povezane novosti