Održana press-konferencija povodom premijere dječije baletne predstave “Mali maslačak”

Podijelite ovu vijest

U prostoru Javne ustanove Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, danas je održana press konferencija, povodom premijere dječije baletske predstave“Mali maslačak“, koja će biti realizovana u srijedu u 19 sati, u velikoj sali-Jelića broj. Na press konferenciji medijima su se obratili Armin Omerović, direktor JUCKM, Brižita Karabašić baletski pedagog u svojstvu reditelja i koreografa, i polaznici škole baleta Lana Budalica, Sara Čengić i Sarah Žgaj, učesnice ovog jedinstvenog dječijeg baletskog projekta u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Armin Omerović govorio je o značaju vlastitih produkcijskih projekata centra u 2019. godini. Brižita Karabašić reditelj i koreograf predstave, govoreći o „Malom maslačku“, govorila je o značaju projekta na mlade umjetnike od tri do dvanaest godina, koji već tri mjeseca vrijedno rade i pripremaju ovaj izuzetno kompleksan i zahtjevan projekat. Isto tako , naglasila je da će se sa ovom predstavom nastojati djeci približiti baletska umjetnost, koja spada među najzahtjevnije i najsloženije. Učenice Lana Budalica, Sara Čengić i Sarah Žgaj govorile su o svojim impresijama rada na predstavi i očekivanjima, uz zahvalnost JU CKM, koja je u saradnji sa Općinom Centar pokrenula realizaciju predstave…Projekat je namijenjen djeci predškolskog uzrasta od 3-5 godina i učenicima osnovnih škola od I do V razreda. Svima je želja da što više mališana pogleda“Malog maslačka“u Sarajevu ali i obiđe gradove BiH i dalje, kao i da pronađe put za promociju baletske umjetnosti…
Koreografiju i režiju ovog projekta potpisuje umjetnički rukovodilac Brižita Karabašić. Asistent koreografije je Dajana Zilić. Scenografiju i kostimografiju uradila je Narda Nikšić. U predstavi učestvuje tridesetero djece polaznika baletskog odsjeka JU CKM, uzrasta od tri do dvanaest godina. Tehničku realizaciju i dizajn projekta potpisuje Džemal Karkelja.
Predstava se radi pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, a u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Premijera predstave”Mali maslačak”biće održana u srijedu 13.februara u velikoj sali JU CKM, sa početkom u 19 sati. Prva repriza planirana je za četvrtak 14. februara, u isto vrijeme.

Povezane novosti