OTVARANJE IZLOŽBE “OPET SAM SANJAO SARAJEVO“ ESADA LUKAČA

Podijelite ovu vijest

U petak 5. aprila, biće otvorena Izložba fotografija”Opet sam sanjao Sarajevo”Esada Ese Lukača. Ovo je 10. samostalna izložba o gradu Sarajevu. Prije ove, najnovije izložbe, većina  fotografija bilo je prikazano u gradskim galerijama 5 gradova u Crnoj Gori, a u sklopu potpisivanja Memoranduma o bratimljenju gradova Sarajeva, Općine Stari Grad  i  Bara. Na izložbi će biti 18 fotografija štampanih na fotografskom platnu, formata 60×90 i 70x105cm. Na njima se mogu vidjeti sakralni vjerski objekti pripadnika islamske, katoličke, pravoslavne i jevrejske vjeroispovijesti, a takođe će biti prikazana i zgrada u kojoj djeluje Akademija likovnih umjetnosti, pri UNSA, koja je početkom 20.vijeka napravljena i korištena kao evangelistička crkva. Iako nije profesionalno radio kao fotograf, Esad se nikada nije odvajao od foto aparata. I tako, ta ljubav traje gotovo 50 godina. Njegovo iskustvo i umijeće nije ostalo neprimijećeno, te su mu često nudili da bude učesnik i najčešće urednik značajnih izdavačkih projekata. Izložba će biti otvorena u 14 sati.

Osnovni biografski podaci iz njegovog stvaralačkog opusa:

Urednik je monografije pozdrav iz Sarajeva, 1. i 2. izdanje na bosanskom i engleskom jeziku,

Urednik je dvotomske monografije Pozdrav iz BiH- Izdanje na bosanskom i engleskom jeziku,

Urednik je foto monografije, Bosna i Hercegovina Očima ljubavi. Izdanje na bosanskom i engleskom jeziku, kao i izdanje na bosanskom i turskom jeziku od strane izdavača iz R.Turske,

Urednik je najveće foto monografije, koja je do sada rađena u BiH- Zemlja Bosna, Knjiga o svjetlu,

Šest puta je imao samostalne izložbe u Sarajevu, od toga dva puta u gradskoj Vijećnici, Četiri puta je imao izložbe u Centru za kulturu u Mostaru, 4 puta u Internacionalnoj umjetničkoj koloniji u Počitelju, 3 puta u Rijeci, u galeriji Ex Pinto u Travniku, Bihaću, Sanskom Mostu, Rožajama, Petnjici, Podgorici, Bijelom Polju, Baru, Alanji u Turskoj itd…

Njegove fotografije su zastupljene u mnogim knjigama. Korištene su i za predstavljanje prirodnih ljepota BiH u Narodnoj Republici Kini i zemljama Centralne i Istočne Evrope. Takođe su prikazane i na obilježavanju Svjetskog dana turizma, na portalima Svjetske turističke organizacije, koja djeluje pri UN UNWTO.

U okviru izdavačkog projekta Bosna i Hercegovina „Očima ljubavi“, zajedno sa kolegom i

istaknutim fotografom Samirom Sinanovićem imali su izložbe u Mimara muzeju u Zagrebu, velikoj galeriji Marmara university u Istambolu, gradskim galerijama u Pragu i Geteburgu, kao i Vijećnici u Sarajevu.

Izložba će biti otvorena u 14 sati, pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, u organizaciji JU CKM.

Povezane novosti