OTVOREN 13.DJEČIJI TEATARSKI FESTIVAL”HAJDE SVIJETE BUDI DIJETE”

Podijelite ovu vijest

Lutkarskom predstavom Bosanskog Narodnog pozorišta iz Zenice“Psić boje neba“, svestranih umjetnika, Nađe Vasileve i Darka Kovačovskog, u  kojoj potpisuju autorstvo dramskog teksta, režiju, kreacije scenografije, kostimografije i lutaka, izradu lutaka i izbor muzike, počeo je 13. Dječiji teatarski festival“Hajde svijete budi dijete“.

Tekst predstave baziran je na maksimalno pojednostavljenim narativnim shemama bajki i avanturističke proze, uz minimalno „psihologiziranje“ likova. Mlade glumice, Tamara Miličević-Stilić, Adna Hasanić i Igda Jarić, predvođene starijom i iskusnijom kolegicom Snežanom Vidović, oduševile su učenike nižih razreda osnovnih škola”Nafija Sarajlić”i”Safet beg Bašagić”.

Predstava se bavi univerzalnom temom borbe dobra i zla. Na idejnom planu, predstava nas, pored ostalog, „poučava“ da zlo pobjeđuje samo kad sami odustanemo od borbe s njim.

Ovo je, usput budi rečeno, replika jednog od likova predstave koja detektira njenu edukativno-odgojnu stilizaciju. Festival su otvorili načelnik Općine Centar, Srđan Mandić, koji je pozdravio mališane i zaželio svima mnogo radosti, smijeha i pozitivne energije tokom pet festivalskih dana, kao i direktor CKM, Ernis Šljivo. Učenici osnovnih škola imali su mogućnost i da ocjene kvalitet predstave, što su oni sa zadovoljstvom učinili

Festival, koji za cilj ima uvoditi dijete u pozorišnu umjetnost  kao u odgovarajuće dječije stvaralaštvo i osposobljavati dijete da iz pozorišne aktivnosti ulazi i u sve ostale, u književnost i slikarstvo, u arhitekturu i vajarstvo, u muziku i ples, u film i televiziju, duhovno obogati život djece i estetski ih obrazovati putem pozorišta za djecu i mlade, promovišući toleranciju, dijalog, mir, porodicu, empatiju, prijateljstvo, pružajući djeci  radost igre, mašte, odlaska u neke bajkovite i ljepše prostore, svoje putovanje nastavlja u utorak sa predstavom”Ako pčele odu”.

Generalni pokrovitelj festivala je Općina Centar Sarajevo, uz podršku ostalih partnera projekta.  

Povezane novosti