OTVOREN 14. DJEČIJI TEATARSKI FESTIVAL “HAJDE SVIJETE BUDI DIJETE“

Podijelite ovu vijest

U ponedjeljak, 9. oktobra, počeo je 14. Dječiji teatarski festival “Hajde svijete budi dijete“, u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.

Na festivalu će biti odigrano 5 predstava iz Mostara, Zenice, Tuzle, Beograda i Sarajeva, uz mnogobrojne radionice. Jučer su mališani iz osnovnih škola “Vladislav Skarić“ i „S.S.Kranjčević“, imali priliku pogledati predstavu ”Mačak u čizmama”, Pozorišta lutaka iz Mostara.

Glumci Diana Ondelj Maksumić, Sergio Radoš, Nedžad Maksumić i Ena Husić, donijeli su mališanima jednu od najljepših bajki za djecu.

Charles Perrault jedan je od najpoznatijih pisaca dječjih bajki. Poput braće Grimm, Hansa Christiana Andersena i mnogih drugih svjetski poznatih pisaca bajki, inspiraciju za svoje priče tražio je u narodnoj i usmenoj književnosti. Perrault je mnogim velikim piscima bajki i sam bio uzor.

Do danas su njegove bajke ostale omiljene, ponajviše zbog toga što su slikovite, zanimljive i poučne. “Mačak u čizmama” poznata je priča o trećem sinu, ujedno najmlađem djetetu, koji je tokom dodjele nasljedstva dobio najlošiji dio ili skoro ništa, a to je bio mačak.

Mačak za kojeg se vjerovalo da je beskoristan… U bajci, glavni lik Mačak predstavlja sve osobine najmlađeg sina, kao što su inteligencija, hrabrost i domišljatost. Poruka priče je da se u životu treba uvijek osloniti na svoje sposobnosti i da je važno vjerovati u sebe, te biti tvorac svoje sreće. Umjetnik Majo Pavlović, na istu temu organizovao je radionicu stripa, za učenike OŠ“Nafija Sarajlić“.

Ulaz na sve predstave i radionice je slobodan, zahvaljujući pokroviteljstvu  Općine Centar Sarajevo, i podrške Općine Stari Grad, Violete, Laste, El Tarik Oil-a, “Svjetlostkomerc”,”Ella”, Milkomix Ice Tea…

Povezane novosti