OTVOREN 26. FESTIVAL KOMEDIJE “SMIJEH JE LIJEK“

Podijelite ovu vijest

Jučer je otvoren Festival komedije“Smijeh je lijek“, sjajnom Izložbom portreta bh. umjetnika, Samira Hažbića, u holu CKM, u 19 sati. Hažbić Samir rođen je 24.06.1969.godine u Jajcu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je 2000.godine u klasi profesora Nusreta Pašića, na odsjeku slikarstva.

Član udruženja Likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine postao je 2014. godine. Od 2012.godine vodi Gradsku galeriju u Jajcu. Učestvovao je na više samostalnih i grupnih izložbi u BiH i inostranstvu od koji treba izdvojiti: 2008.godina, OBALOM PLIVE , DOM Kulture Jajce, 2014.godina, PORTRETI, Dom Kulture Jajce, 2015.godina, FUDBAL BiH, Galerija SLIKAR Sarajevo.

Redovni je učesnik likovnih kolonija, humanitarnog karaktera, u BiH. Njegove slike nalaze se u kolekcijama ljubitelja slikarstva širom svijeta. O izložbi su govorili Ernis Šljivo, direktor CKM, i autor Samir Hažbić, koji je dao lične impresije o motivima umjetnika koje je slikao. Prisutni posjetioci izrazili su oduševljenje ponuđenim radovima i dugim aplauzom pozdravili autora.

Pred punom salom, odigrana je komedija „Žiranti“, urađena  prema tekstu Marija Ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Izvanredna komedija situacije, laka, nepretenciozna, sa obiljem komike, prije svega one situacijske, vodviljske,  i one verbalne, koja proističe iz jezika likova, izmamila je osmijehe prisutne publike, tokom cijele predstave. U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat sve raspliće u simpatičan  happy end.

Akteri, Ljubinka Rokvić- Tamara Miličević-Stilić, Ostoja Rokvić-Zlatan Školjić, Ruža Prodanović-Adna Hasanić, Mića Prodanović-Adem Smailhodžić, Gospođa Sofija-Ermina Nišić i Gospodin Đuro-Muhamed Bahonjić, donijeli su nam obilje komike, uz  pjesmu i ples,  crnog i lascivnog humora, farse, parodije pa i satire.

Dugi aplauz poslije predstave, govori sve o predstavi…Građani su, prema organizatoru, izrazili veliko zadovoljstvo dugogodišnjim  postojanjem ovog festivala, potvrđujući čenjenicu, koliko nam je smijeh potreban u svakodnevnici…Podatak, da je kompletan festival već rasprodan, dovoljno govori…

Povezane novosti