OTVOREN 9. FESTIVAL BAJKE ZA DJECU I ODRASLE

bajka 6
Novosti

OTVOREN 9. FESTIVAL BAJKE ZA DJECU I ODRASLE

Povodom otvaranja 9.  Festivala bajki za djecu i odrasle, u organizaciji Udruženja “Bajka”, održana je press konferencija.

Prisutne je pozdravio Ernis Šljivo, govoreći o dugogodišnjoj uspješnoj saradnji CKM i Udruženja “Bajka“. Na konferenciji su o mnogobrojnim programima govorili osnivači udruženja i festivala, Tatjana Šojić i Željka Lemez, dok je Alan Savić, govorio o putu i nastanku novog filma “Dilber djevojka“, koji će biti emitovan u četvrtak, 9. novembra u 19:30 sati.

O značaju bajke u životima djece i odraslih, govorila je Jasna Held, profesionalna pripovjedačica bajki, koja je ujedno i otvorila festival sa Marinom Đorđević, pričajući jednu od bajki. Oko njih, ta je Dubrovčanka stvorila posao i izgradila život, i bila velika motivaciona podrška, u nastajanju prvog festivala u Sarajevu, na kojem je redovno prisutna svih ovih godina.

O bajkama Jasna govori:

“U njima su tisućgodišnje ljudske spoznaje koje se prenose usmeno s generacije na generaciju. Koliko god mislimo da smo napredni, tehnološki možda, ali u ljudskom smo smislu na sličnoj razini razvoja svijesti gdje su bili i ljudi prije više tisuća godina. Bajke pripremaju za život; dobro se nagrađuje, zlo je uvijek kažnjeno. Ima li jasnije poruke djeci, ali i odraslima“.

Festival nastavlja svoje putovanje sa mnogobrojnim sadržajima do kraja sedmice.