OTVORENA IZLOŽBA GRAFIKA U FOTO GALERIJI JELIĆEVA

Podijelite ovu vijest

   U četvrtak, 11. marta, u Foto galeriji Jelićeva, otvorena je Izložba „Grafike iz klase br. 1“ – volume 3,  mladih  umjetnika Salema Pezića, Amre Softić, Melike Hodžić, Anje Grujić, Amine Mahmić, Amne Delić i Šejle Manjgafić, uz poštivanje svih mjera zaštite naših sugrađana. Radovi predstavljaju izbor najzanimljivijih i najuspješnijih pojedinačnih dostignuća pomenutih autra, njihove umjetničke odgovore na mnogobrojna životna pitanja i promišljanja. Riječ je o tri uzastopne klase studenata nastavničkog odsjeka na ALU Sarajevo, koji su za svoje krajnje usmjerenje odabrali umjetničku grafiku. Veliku podršku u samom procesu nastave, kao i postavljanju ove izložbe, autori su imali od Admira Mujkića, akademskog grafičara i doc.mr.  na ALU.

  „Grafike iz klase br. 1“ –  Volume 3 predstavlja činjenicu da se radi o nekoj vrsti kontinuiteta jer se prva izložba desila 2019. Godine u galeriji Roman Petrović u Sarajevu, druga se zbog pandemije COVID – 19 desila online na stranici Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo 2020. godine i treća, uživo u galeiji Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo. Vrlo je jasna i čitljiva činjenica da je kvalitet radova slijedio jednu normalnu razvojnu komponentu. Od prve izložbe,  koja je imala karakter studentskog još nedovoljno koncipiranog stava do ove današnje gdje se može jasno uočiti da se radi o umjetnicima koji su svoj studij uspješno okončali i ponudili svoje lične autorske stavove. Zajednička karakteristika u tkivu ovih otisaka je optimalno vladanje tehnološkim procesima koji su i uslov razvijanju i predstavljanju značenjskog, angažovanog, smislenog, kritičkog, opisnog, simboličnog. Ispunjavanjem tog uslova dolazimo do zadovoljstva u tumačenju i čitanju listova gdje pojedine predstave u sebi sadrže jedinstvo autorskog crteža sa najčešćom tehnikom bakropisa u totalno purističkom smislu odnosa crnog i bijelog pa do ekspresivnog incidenta sa jarkim bojama zasićenom tiskanom formom. Ova izložba je potrebna i opravdana sa mnogo stanovišta. Okolnosti u kojima ovi autori djeluju konstantno su protiv njih. Organizatori izložbe su JU CKM i Internacionalni festival Sarajevo „Sarajevska zima“. Izložba će biti otvorena do 18. marta.

 U okviru završne manifestacije Sarajevske zime i podršku JU CKM,  najavljujemo Izložbu ,,Prošireni vidici” studenata, profesora i prijatelja Fakulteta lijepih umjetnosti Nezavisnog univerziteta  Banja Luka nastalih na medjunarodnoj kolonijiji  ,,Šibovi”, u petak, 19.03., u Galeriji CKM, u 13 sati.

Povezane novosti