OTVORENA IZLOŽBA ILUSTRACIJA ”MAGIČNI SVIJET ILIRA”

slika7

OTVORENA IZLOŽBA ILUSTRACIJA ”MAGIČNI SVIJET ILIRA”

Uoči Dana državnosti BiH, 24. novembra,  u Galeriji Jelićeva,  otvorena je izložba historijskih ilustracija „Magični svijet Ilira“, akademskog umjetnika Emira Durmiševića. Izuzetna knjiga, “Magični svijet Ilira“, autora prof.dr.sc. Amre Šačić Beća, prof.dr.sc. Salmedina Mesihovića i dr.sc. Edina Veletovca, kapitalno je historijsko djelo, koje se bavi historijom antičkih Ilira, koji su naseljavali teritorij Balkana.

Kroz ilustracije bogate detaljima, koje su rađene za ovaj značajan historijski projekat, ilustrator Emir Durmišević, pokušao je publici približiti magični svijet Ilira, njihovu historiju, bitke, historijske ličnosti, njihove običaje, religiju, nošnje, ukrase, ali i način života.

Na ilustracijama koje prate fantastičan naučni historijski tekst, prikazani su značajni događaji, kao što je Batonov ustanak i otpor Ilira širenju Rimskog Carstva, život moćne ilirske kraljice Teute, koja je suvereno vladala moćnim kraljevstvom i pod svojom kontrolom „držala“ Jadransko more…Ilustrovane mape pokazuju i teritorije pod kontrolom ilirskih plemana.

Koristeći se širinom i snagom vizuelne komunikacije, autor ilustracija pokušao je približiti prošlost savremenoj publici, sa ciljem promocije kulturnog i historijskog nasljeđa, u želji da današnji posmatrači prošire svoja znanja o ovoj, možemo slobodno reći, zaboravljenoj civilizaciji, koja je ostavila neizbrisiv trag, kako na historiju Bosne i Hercegovine, tako i na historijski razvoj susjednih država.

Izložbu su otvorili direktor CKM, Ernis Šljivo i autor ilustracija Emir Durmišević. Postavka će biti izložena 20 dana u Galeriji Jelićeva, a zainteresirani građani moći će je  pogledati radnim  danima, u terminu od 9 do 17 sati.