OTVORENA IZLOŽBA „STRANICE FIGURE“ ADISA LUKAČA

Podijelite ovu vijest

Sinoć je u Galeriji CKM, otvorena Izložba“Stranice figure“, Adisa Lukača, koja predstavlja opus u vidu skica i crteža, i bavi se temom neverbalne konverzacije, tačnije, onim što figura govori.

Svaki pokret je refleksija nutrine, duhovnog stanja zapisan linijama, patinom i koloritom. Ono što često ostaje prešutno, što ne dobije formu glasa i izgovorene riječi, ostaje zabilježeno u formi crteža…Tako skup svih stranica čini jednu knjigu koja nema kraj, jer koliko god duša modela traga za svojim smislom, toliko i duša umjetnika prati i prevodi te znakove kroz kreativno djelovanje.

Na izložbi je  predstavljeno 30 radova kombinovane tehnike.  Adis Lukač rođen je u Sarajevu gdje je završio Srednju školu primjenjenih umjetnosti, a magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti – Odsjek za vajarstvo. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH, te je učestvovao na brojnim likovnim kolonijama i simpozijima. Još kao dječak porodični stol koristio je kao slikarsko platno.

Nespretne linije nastale tada, prerasle su u ozbiljno slikarstvo i kiparstvo. Već dvije decenije, kada je kao srednjoškolac imao prvu izložbu, svojim djelovanjem i djelima oduševljava publiku i likovnu kritiku, kako u BiH, tako i u cijelom svijetu.

Nikada ne miruje i uvijek je u pokretu. Radi, stvara, traži nove ideje…On je magistar kiparstva, ali je  više usmjeren na slikarstvo. Na otvaranju izložbe, obratili su se i emotivno i stručno, dajući ne samo prikaz radova, nego i cjelokupni angažman autora, direktor CKM, Ernis Šljivo, autor Adis Lukač i načelnik Općine Centar, Srđan Mandić, koji je ujedno i otvorio izložbu.

Mnogobrojni gosti kao i mediji, koji su bili prisutni na otvaranju, dugim aplauzom pozdravili su govornike, izražavajući zadovoljstvo ovim kulturnim događajem. Izložba je otvorena pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo. Izložba će biti otvorena radnim danima od 10 do 17 sati, do 17.novembra.

Povezane novosti