Valnetin Incko svečano otvorio 5. Viva Film Festival

FeaturedSlike1024x641Otvoren
Festivali / Novosti

Valnetin Incko svečano otvorio 5. Viva Film Festival

U Sarajevu je svečano otvoren 5. VIVA film festival, međunarodni festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog bh. filma. Festival je otvorio visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, počasni predsjednik Savjeta Festivala.

”’Okupiti toliko filmova iz toliko mnogo zemalja je zaista uspjeh. Do toga se došlo jer je festival okrenut pravim stvarima: omladini, ekologiji, turizmu, religiji…. To je dokaz da samo treba mlade ljude usmjeriti prema pravim vrijednostima i onda je uspjeh siguran! Ovakvi projekti  daju jednu drugu sliku Bosne i Hercegovine i njenih ljudi. Pokazuju da ova država ima i ljepše lice, ono ispunjeno ljepotom mladosti, kreativnošću i pozitivnom energijom.  Posebno mi je drago što je festival ušao u sve dijelove države: Sarajevo,Vareš, Kakanj,  Ljubuški, Vitez, Višegrad, Bijeljina, Lukavac, Mostar, Bihać, Prijedor, Orašje, Goražde, Kladanj, Visoko, Bosanski Petrovac, Prnjavor…. Tako se približio omladini i dao im priliku da ispolje svoju kreativnost, ali i da upoznaju mlade ljude iz drugih krajeva. Sve njih  povezuje ljubav prema stvaranju, učenju novog, druženju, upoznavanju ‘’, istakao je Incko.

Prisutnima su se obratili i umjetnički direktor Festivala Ratko Orozović i član žirija u kategoriji turistički film Tarik Kupusović.

Festival je otvoren filmom ”U potrazi za santom”, Natalije  Kadirove.

Peti Viva film festival, pod sloganom JEDAN FESTIVAL SVI GRADOVI, održava se do 21.09.2019. u 17. gradova u BiH:  u Kaknju, Varešu, Mostaru, Prijedoru, Bijeljini, Visokom, Ljubuškom, Bihaću, Lukavcu, Kladnju, Goraždu, Višegradu, Orašju, Vitezu, Bosanskom Petrovcu, Prnjavoru.

U zvaničnoj selekciji 5. Viva film festivala u kategorijama turizam, ekologija i religija biće prikazana 94 filma, a u zvaničnoj selekciji je i 17 omladinskih filmova. Nastali su kao rezultat VIVA škole filma u 16 gradova Bosne i Hercegovine.

Najboljim filmovima u kategoriji religijski film, po ocjenama stručnog žirija pripast će zlatno, srebreno i bronzano drvo. Najboljim u kategoriji ekologija na 5. Viva film festivalu bit će dodijeljen zlatni, srebreni i bronzani leptir, a za najbolje turističke filmove autori će osvojiti zlatnu, srebrenu i bronzanu klapu za najbolji turistički film.

U kategoriji omladinski film bit će dodijeljena priznanja zlatna, srebrena i bronzana kamera, a posebna priznanja za svoj rad, i ove godine, osvojiti će najmlađi autori iz Bosne i Hercegovine.  Kompanija AVTERA, će tri najuspješnija filma nagraditi sa CANON profi kamerama koje će im pomoći u daljem filmskom usavršavanju.

Najboljem filmsko ostvarenju 5. VIVA film festivala biće dodijeljeno prestižno priznanje GRAND PRIX.

Proglašenje najboljih filmova 5. VIVA film festivala bit će uprilčeno 21.09.2019. godine u prostorijama Centra za kulturu i mlade Općine Centar s početkom od 20.00 h.

Leave your thought here