„POTRAGA ZA BLAGOM“ U ZEMALJSKOM MUZEJU BIH

Podijelite ovu vijest

Zemaljski muzej je najstarija moderna kulturna i naučna ustanova zapadnog tipa u zemlji, osnovan 1. februara 1888. godine. Zemaljska vlada, kao osnivač institucije, imenovala je za direktora Muzeja vladinog savjetnika Kostu Hörmanna.

Dugo vremena bio je to jedini namjenski izgrađen muzejski kompleks na prostoru bivše Jugoslavije. Zemaljski muzej BiH predstavlja najstariju naučnu i kulturnu ustanovu ovog tipa u BiH, koja čuva historiju i identitet naše zemlje. Osim što prikuplja, čuva i prezentira bh. kulturno naslijeđe, Zemaljski muzej je važan dio očuvanja tog naslijeđa, za generacije koje će doći iza nas.

Kako bismo  privukli i odgojili novu muzejsku publiku, za učenike osnovnih škola, Općina Centar Sarajevo i JU CKM, organizovali su radionicu ”Potraga za blagom”, koja obuhvata potragu za blagom kroz muzejske postavke, uz asistenciju edukatora Alena Nuhanovića i stručni obilazak muzeja,  uz interaktivni kviz i rješavanje didaktičkih igrica. Cilj edukatorske aktivnosti je razvijanje svijesti kod djece o ulozi muzeja u društvu, kulturnom naslijeđu i opisivanju muzejskih postavki.

Također, ”Potraga za blagom” zamišljena je s ciljem poticanja istraživačkog duha djece i pobuđivanja njihova interesa za bosanskohercegovačku kulturu i historiju. Kako bi u muzeju što više vidjeli i naučili kroz igru i zabavu, na početku igre, djeca su   dobila mape, koje je bilo potrebno pratiti i odgovarati na pitanja. Nakon deset odgovorenih pitanja, stiže se do Odjeljenja za arheologiju, gdje je sakriven kovčeg “sa blagom”.

Kada otkriju kovčeg i otvore ga, djecu unutra dočekaju slikovnice i bojanke sa tradicionalnim i drugim bosanskohercegovačkim motivima. U ponedjeljak, 23.oktobra, učenici osnovnih škola“Isak Samokovlija“i“Vladislav Skarić“, posjetili su muzej, i pokazali ogromnu pažnju,  znatiželju i zadovoljstvo, tokom obilaska  izložbi“Fosili Sarajeva i okoline“,“Svijet vodenih i močvarnih staništa“,“Insekata“,“Zoogeografske izložbe“,“Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba“,“Ptice Bosne i Hercegovine“,“Sisari“,“Dječije igračke“, minerala, maketama brvnara i starih bosanskih kuća. Tokom sedmice, muzej će posjetiti i učenici osnovnih škola“Hasan Kikić, KŠC, „Silvije S. Kranjčević“i“Safvet-beg Bašagić“, kroz šest radionica.

Povezane novosti