PREDPREMIJERA PREDSTAVE „SLJEDEĆI“

Podijelite ovu vijest

Sinoć je u velikoj sali CKM održana predpremijera predstave „Sljedeći“, autora Terenca McNallya.

Terrence McNally bio je američki dramatičar, libretist i scenarist. Opisan kao “bard američkog kazališta” i “jedan od najvećih suvremenih dramatičara koje je kazališni svijet dosad proizveo”. Uvršten je u Američku kazališnu kuću slavnih 1996., a dobio je i nagradu Ceha dramaturga za životno djelo 2011., te nagradu Lucille Lortel za životno djelo.

Godine 2018. primljen je u Američku akademiju umjetnosti i književnosti, najveće priznanje za umjetničke zasluge u Sjedinjenim Državama. Njegova druga priznanja uključuju nagradu Emmy, dvije Guggenheimove stipendije, Rockefellerovu potporu, četiri nagrade Drama Desk, dvije nagrade Lucille Lortel, dvije nagrade Obie i tri nagrade Hull-Warriner.

Predstava je nastala u produkciji JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo. Tekst na tragikomičan način govori o mobilizaciji jednog urbanog nesrećnika, koji po nikakvim rezonima nije za vojsku.

Publika je ovacijama pozdravila glavne protagoniste predstave, Mirvada Kurića i Monu Muratović. Režiju potpusuje Miralem Zubčević, scenografiju i izradu plakata, Admir Halilović, ispicijent, Adna Prolaz, i tehničku realizaciju, Džemal Karkelja i Avdo Durmo.

Večeras, sa početkom u 20 sati, biće premijerno izdanje ove predstave, a prva repriza u petak, 16.februara. Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.

Povezane novosti