PREDSTAVA ”AMERIČKI SAN” U JU CKM U OKVIRU OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE CENTAR

Podijelite ovu vijest

Kao dio programa u okviru obilježavanja Dana Općine Centar, 9. maja u 20 sati u JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo bit će izvedena predstava ‘’Američki san’’. Pod pokroviteljstvom Općine Centar Sarajevo, ulaz na predstavu je slobodan.

Monodrama “Američki san” je tragikomična ispovijest čovjeka koji je, tragajući za osnovnim ljudskim pravima u zemljama Zapada, tražio svoj identitet, a vratio se sa traumama koje su za njega ostavile tragične posljedice. Predstavu je režirao Dražen Pavlović, a igra Elmir Krivalić. Predstava se direktno i bez cenzure dotiče svih problema današnjice: zdravstva, mita i korupcije, odnosa prema homoseksualizmu, odnosno muškarca i žene, nasilja u porodici, te sukoba tradicionalnog i suvremenog.

Elmir Krivalić, u ulozi glavnog protagoniste Ćazima, sasvim običnog čovjeka iz BiH, koji tragajući za boljim životnim uvjetima odlazi najprije u Njemačku a potom i u SAD, dočarava način na koji se taj čovjek snalazio u novom okruženju. Koristeći crni humor, cilj je prikazati složenost iskustva migracije i integracije, te izazove s kojima se suočava u potrazi za “Američkim snom”.

Predstava “Američki san” je aktuelna priča koja reflektira stvarnost mnogih mladih talentiranih i obrazovanih ljudi koji napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom, često se suočavajući s razočaranjem i izazovima koje donosi nova stvarnost. Ovo je priča koja rezonira s mnogima i poziva na razmišljanje o globalnim socijalnim i ekonomskim pitanjima.

Ukupno gledano, “Američki san” je snažna i emotivna predstava koja ostavlja dubok utisak na publiku, te potiče na razmišljanje i diskusiju o temama koje su univerzalne.

Povezane novosti