PREDSTAVA “PRAH” GOSTUJE U BRČKOM

Podijelite ovu vijest

Koprodukcijski projekat JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i Udruženja dramskih umjetnika Altteatar, predstava ”Prah”, zatvorit će u petak, 28. oktobra, “Internacionalne teatarske susrete“ Brčko Distrikta BiH.

Susreti pozorišta / kazališta u Brčkom osnovani su prije 49. godina. „U svojoj, gotovo pola stoljeća, dugoj tradiciji Susreti su mijenjali svoja pravila i propozicije organizacije, produkcije, strukturu vrednovanja i nagrađivanja predstava i pojedinaca, načina selekcije i odabira predstava.

Na početku, bili su to Susreti BH teatara, sa domaćim dramskim stvaralaštvom, zatim Susreti BiH teatara sa internacionalnim učešćem predstava, koje se igraju po tekstu bh. autora ili autora koji pišu na jednom od službenih jezika u BiH. Od ove godine to su „Internacionalni teatarski Susreti“, na kojima mogu učestvovati svi teatri, (iz BiH i inozemstva), sa kvalitetnim predstavama, neovisno od jezika na kojem je dramski tekst pisan ili igran, pod uvjetom da je preveden, da se igra, ili da je titlovan, na jednom od službenih jezika u BiH“-riječi su prof. Vlade Keroševića.

Nadamo se da će i publika u Brčkom, kao i do sada u drugim gradovima, uživati u izvanrednim kreacijama Gordane Boban i Mirsada Tuke. Posjetioce očekuje čitava paleta emocija, iskrene tuge, smijeha ali i pitanje da li zaista novac može riješiti naše istinske probleme. Scenografiju i kostime potpisuje Adisa Vatreš, muziku Irena Popović Dragović, dizajn plakata Naida Begović Čelik, i režiju,  Miralem Zubčević.

U osam dana festivala publika je imala priliku pogledati predstave Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice i Centra za kulturu Tivat, Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice,Pozorišta iz Prijedora, Gledališče Koper, Teatreo Copadistria, Fridrich Ebert Stiftung,Sarajevski ratni teatar,  Makedonski narodni teatar Peripetija Production,Srpsko narodno pozorište, Omladinsku prijestonicu Europe OPENS- Novi Sad, Gradsko dramsko kazalište “Gavella”-Zagreb,  Atelje 212-Beograd.           

CKM redakcija

Povezane novosti