PREDSTAVA”LJEPOTICA I ZVIJER”TREĆEG DANA FESTIVALA

Podijelite ovu vijest

Mašino pozorište iz Beograda, sa predstavom”Ljepotica i zvijer”, otvorilo je treći dan festivala”Hajde svijete budi dijete”. „Ljepotica i Zvijer“ spada među najpopularnije Perraultove bajke koje rado čitaju svi uzrasti.

Ova je bajka posebna po tome što se ljubavna priča između dvoje glavnih junaka događa postepeno, te zapravo iz prijateljske prerasta u istinsku ljubav.Charles Perrault živio je od 1628. do 1703. godine.  Bio je francuski autor kojeg se smatra utemeljiteljem žanra bajke. Bajke Šarla Peroa su opšte prihvaćene kako kod djece, tako i kod odraslih, budući da zadovoljavaju nekoliko jednostavnih uslova: napisane su jednostavnim, razumljivim jezikom, sa uzbudljivim sadržajem i neskrivenom moralnom poukom.

Peroove bajke ostavile su dubok trag u budućoj književnosti za djecu. Njihov uticaj osjeća se u književnom radu braće GrimAndersenaPuškina i drugih. Glumci iz Mašinog pozorišta Đorđe Jovičić, Maša Pantić, Dragana Vujić i Saša Pantić, na duhovit način predstavu su odigrali za učenike OŠ“Hasan Kikić“ i    Katolički školski centar “Sv. Josip”. Poznata priča gdje se najljepša među najljepšim zaljubljuje u strašnu Zvijer, koja je ustvari samo razmaženi princ koji je začaran od strane vještice.

A da bi sve dobilo duhovite i komične note, pobrinula se dvorska luda Ludalo. Režiju potpisuje Andrija Kovač, a tekst Saša Pantić. Mališani su uživali u predstavi i shvatila da je prava ljepota unutar nas. “Djeca nisu stvari koje treba oblikovati, nego ljudi koje treba otkriti.”  — Jess Lair

Povezane novosti