PREMIJERA PREDSTAVE ”DVA GROŠA”

Podijelite ovu vijest

U subotu, 13. januara, u okviru Prvog  omladinskog festivala “Kulturna baština kroz prizmu modernih tehnologija”, biće premijerno odigrana predstava “Dva groša”. Radi se o dramataizaciji bosanske narodne bajke.

Režiju potpisuju Belma Lizde Kurt i Ida Avdivegović, a dramatizaciju Mirela Salihović. U predstavi glume Hana Mirvić, Adna Hasanbegović, Mirela Salihović, Nora Dizdar i Lejla Sajra Ramović. Predstava je urađena u saradnja sa studentima  muzičke škole, Sergejom Lemez, Erlihom Mekić i Janom Zeherović.

Ovo je jedinstveni događaj koji okuplja mlade umjetnike i sve one koji su zaljubljenici u pozorište, kulturu, bajke. Zanimljivo je vidjeti kako su mladi doživjeli cjelovitost riječi narodne bajke, udahnuli joj scenski život ispunjen pokretom i zvukom.

Transformišući se,  donijeli su na scenu bogati buket različitih karaktera, igrajući se i svirajući, ispričat će staru narodnu priču “Dva groša”, na novi način. Vjerujemo da će ova predstava odnijeti bajku i živu riječ daleko i postati produžena ruka u promociji i afirmaciji nematerijalne kulturne baštine. Organizator festivala je Udruženje Bajka, u saradnji sa JU CKM. Predstava počinje u 17 sati.

Projekat ”Kulturna baština kroz prizmu modernih tehnologija” realizuje se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2(RelOaD2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija(UNDP), uz podršku Općine Centar.

Povezane novosti