PREMIJERA PREDSTAVE “ZMAJ I NOGOMETAŠEVA KĆI“

Podijelite ovu vijest

Završetak Dječijeg teatarskog festivala“Hajde svijete budi dijete“, bio je u znaku premijere predstave za djecu“Zmaj i nogometaševa kći“. Kako to samo zna pisac Mirsad Bećirbašić, svojom bajkom nas je odveo u nepregledne predjele mašte, čarolije, pouke, pomiješane sa  zbiljom.

Gledanjem  predstava u kojima likovi proživljavaju različite situacije koje su obojane pozitivnim i negativnim emocijama, kod djece dolazi do psihološkog razvoja: uče prepoznati emocije i uživjeti se u emocionalno stanje lika (empatija). Empatija ima vrlo važnu ulogu u kasnijoj dobi, pa ju je važno razvijati je od najranijeg djetinjstva. Pozorište je za to idealno jer se empatija razvija prirodno i nenametljivo. Predstava u kojoj i planeta zemlja postaje razigrana i raspjevana lopta.

Zašto su zmajevi zloćudni, mogu li promijeniti ćud? Trijumf dječije dosjetljivosti nad zmajskim prijetnjama, donosi sreću svima, kao kad  nikom ne ostaje uskraćena slast rođendanske torte. Kada se ljepota pojavljuje u onom sjaju u kojem blista dječija mašta i znatiželja. K

olektivnu režiju, glumu, pjevanje songova i igru, potpisali su Armin Omerović(Zmaj); Ana-Marija Tomić(Nogometaševa kći) i Senad Bostandžić(Gradonačelnik), koji je ujedno autor muzike, uz aranžmane Halida Hajdukovića. Kostime je uradila Amna Zekić Kunovac. Scenografiju i plakat, Admir Halilović. Tehničku realizaciju, Džemal Karkelja.

Nadahnute glumačke kreacije ilustrovane muzičkim numerama, učinile su čaroliju potpunom, tako da je i publika postala akter muzičke bajke“Zmaj i nogometaševa kći“. Priča nas je odvela u svevremeni svijet bajki, sa uvjerenjem da su čarolije ne samo oko nas, nego i u nama…

Učenici osnovnih škola “Šejh Muhamed-ef. Hadžijamaković”,“Hamdija Kreševljaković“, i mališani iz vrtića“Vrapčić“,“Višnjik“ i “Montesori“, dugima aplauzom i fotografisanjem, ispratili su kompletnu ekipu predstave, koja je realizovana u produkciji CKM, i podršku Općine Stari Grad i Općine Centar Sarajevo.

Povezane novosti