Premijerno izvedena predstava R.U.R.

Podijelite ovu vijest

U petak, 7. juna, polaznici Škole glume i teatra CKM uzrasta od 13 do 18 godina premijerno su odigrali predstavu R.U.R. prema tekstu Karela Čapeka. Predstavu je režirala Adisa Zuberović, u produkciji JU CKM.
 
Pozorišni komad R.U.R. je komad kojim je kreirana riječ “robot” i uvedena je u rječnik mnogih jezika. Iako je ovo klasično djelo nastalo prije više od stotinu godina, ono obrađuje izuzetno savremenu i akutelnu temu vještačke inteligencije i robotike. Predstava R.U.R. prikazuje svijet u kojem roboti, kao sluge ljudima, shvataju svoju moć i preuzimaju vladavinu nad čovjekom. Ovim komadom, koji je po žanru naučna fantastika, ispituje se sudbina čovječanstva, svijet i vrijeme kada bi roboti i vještačka inteligencija preuzeli dominaciju nad čovječanstvom.
 
U predstavi su igrali: Mak Bahtijarević, Elin Gagula, Ajša Hasanspahić, Edna Čolić, Helena Dizdarević, Merjem Turulja, Amna Pljevljak, Merjem Bajramović, Danin Đeđibegović, Lamija Daglar. Scenografiju i plakat radio je Admir Halilović, kostime su radili polaznici Škole glume i tetara CKM, ton i svjetlo Džemal Karkelja, a izbor muzike Adisa Zuberović.

Povezane novosti