PROGRAMI CKM U MJESECU DECEMBRU

Podijelite ovu vijest

Decembar je dvanaeseti i posljednji mjesec u godini po julijanskom i gregorijanskom kalendaru i ujedno je posljednji od sedam mjeseci koji ima dužinu 31 dan. Decembar je dobio ime po latinskoj riječi decem (što znači deset), jer je prvobitno bio deseti mjesec u godini u kalendaru Romula c. 750 p. n. e., koja je počela u martu. Zimski dani nakon decembra nisu bili uključeni ni u jedan mjesec. Kasnije su od bezmjesečnog perioda stvoreni mjeseci januar i februar i dodani na početak kalendara, ali je decembar zadržao ime. Prosinac je slavenski naziv u bosanskom jeziku prema glagolu prosinuti, jer su poslije zimskog solisticija dani duži i bivaju svjetliji.

JU CKM, donosi nam  bogat umjetnički program za mjesec decembar, kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, saradnju sa  umjetnicima i kulturnim institucijama.

U četvrtak, 7.decembra, u 18 i 19:30 sati, i ponedjeljak, 11.decembra, u 19 sati, polaznici škola klasičnog baleta, savremenog plesa i hip hopa CKM, kao i gosti iznenađenja, donose nam tri koncerta,  muziku i zabavu,  pod zajedničkim imenom“Zimski divertisman“. Koreografiju su uradili Jovana Milosavljević Lovrenović, Zulejha Kečo Kapidžić, Nina Iličić, Sara Đurić i Ivan Salonski. Programe će voditi Sara Čengić i Lara Kekić.  Škole će predstaviti dio umjetničkog stvaralaštva ovih plesnih umjetnosti,  ono što se radilo i učilo tokom cijele godine. Gotovo svaka curica bar jednom tokom svog djetinjstva sanja o tome da postane balerina. Divi se prekrasnim baletnim kostimima, lepršavim pokretima, gracioznim skokovima i piruetama, a ponajviše špicama – posebnim baletnim papučicama u kojima balerine mogu stajati na prstima. Pa čak i ako smo zaboravili na naše djetinje snove, sigurno se i nama dan danas dogodi da, prilikom posjeta nekoj baletnoj predstavi, pomislimo kako bi bilo lijepo bar jednom stati na pozornicu i doživjeti to posebno iskustvo izvođenja neke od najpoznatijih baletnih koreografija. Naravno, balet nije rezerviran samo za djevojčice. Iako je pretežno „ženska“ umjetnost, mnogo je baletana koji nas svakodnevno impresioniraju svojom izvedbom i savršeno izgrađenom muskulaturom. Balet nam daje pravilno držanje, snažnu muskulaturu, fleksibilnost, gracioznost i mekoću pokreta, odgovornost i dobru organizaciju, osjećaj za muziku i ritam. Tu su, naravno i polaznici savremenog plesa i hip hopa, stilovi plesa kojima se izvanredno  mogu razviti motoričke i funkcionalne sposobnosti kao što su koordinacija, fleksibilnost, brzina, snaga i eksplozivnost, ravnoteža i izdržljivost.

U subotu, 9. decembra, predstava za djecu u produkciji JU CKM”Zmaj i nogometaševa kći”, gostovaće u Centru za kulturu Lukavac, na Festivalu pozorišta za djecu. Zmajevi su vijekovima dio dječijih priča. Često se doživljavaju kao magična stvorenja koja djecu mogu odvesti u nevjerovatne avanture.  „Zmaj i nogometaševa kći“ je lepršava predstava, u kojoj se kroz igru stapaju mašta i zbilja, u kojoj i planet zemlja postaje razigrana i raspjevana lopta. Glumačke kreacije donose nam  Armin Omerović-Zmaj, Ana-Marija Tomić-Nogometaševa kći i Senad Bostandžić-Gradonačelnik. Tekst predstave potpisuje Mirsad Bećirbašić, muziku; Senad Bostandžić, aranžmane; Halid Hajduković, scenografiju i plakat; Admir Halilović, kostime; Amna Kunovac Zekić i tehničku realizaciju; Džemal Karkelja…

U ponedjeljak 11.,  i utorak 12.novembra, ”Zmaj i nogometaševa kći” gostovaće u Hadžićima, a pet predstava će gledati učenici osnovnih škola…

U srijedu 13. novembra biće organizovana izložba, na kojoj će biti  prezentirani elementi društvene igre “Radgostova šuma” (Forest of Radgost), koju su vizuelno oblikovali Edin i Emir Durmišević i Vanesa Prodanović Durmišević. Posjetitelji izložbe imat će priliku pogledati izložene elemente igre od dizajna karaktera, mape, ilustracija, dizajna fonta, ikona, znakova, igračih karti, knjiga, do kompletnog dizajna pakovanja same igre u jedinstvenu cjelinu. Pored finalnih rješenja, na izložbi će biti prikazane i skice, razrade pojedinih elemenata igre. “Radgostova šuma” (Forest of Radgost) je društvena tabletop igra, koja govori o drevnoj slavenskoj mitologiji, zajedno sa svim njenim čudesnim bićima. Kreator igre je Gama Games studio iz Beograda, kojeg čine članovi porodice Rajković; idejni tvorci ove magične društvene igre su Ivan, Sanja i Dimitrije. Izradu minijatura i 3D vizualizacije figurica potpisuje Saša Ristić. Igra je originalno rađena na engleskom jeziku, a dostupna je na ukupno pet svjetskih jezika, kako bi se internacionalna publika što bolje upoznala sa bogatom slavenskom mitologijom. Izložba će biti otvorena u Galeriji CKM, u 19 sati.

U petak, 15. decembra, Zijah Sokolović dolazi nam sa predstavom, “LIJEVO DESNO GLUMAC“. Primijetivši da se ljudi i svijet u kome živimo radikalno mijenja, dokazani umjetnik, glumac, redatelj i autor, Zijah A. Sokolović napravio je autorski projekat, koji predstavlja mnogo više od pozorišnog uprizorenja. Ovom predstavom Sokolović je obilježio 50 godina svog umjetničkog djelovanja, unutar kojeg su mu dodijeljene 92 umjetničke nagrade i šest nagrada za životno djelo.”Lijevo Desno Glumac” je program, koji se može opisati kao predstava, predavanje, teambuilding i interaktivna radionica. Sokolović duhovito i filozofski, nizom primjera i uspoređivanjem stvarnosti i pozorišne umjetnosti, uči gledatelje da shvate da su i oni glumci u svom teatru i da mogu biti umjetnici u svom životu. Pored edukativnog iskustva, ovaj performans daje osjećaj, vrhunsku zabavu i poučan životni put koji publici nudi razmišljanja izvan okvira, mogućnost propitivanja sebe, svojih stavova, razmišljanja, te svih djela društva i društvenih institucija. Predstava počinje u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.

U utorak, 19.decembra, Udruženje „Bajka“ realizirat će projekat “ Susreti uz raskošni svijet romskih bajki ”. U cijelom svijetu postoji veliko mnoštvo bajki, nepregledno kulturno naslijeđe usmene predaje, koje stoji po strani i postepeno se gubi. Tako polako nestaju iz kolektivne svijesti i izvorne narodne bajke u Bosni i Hercegovini, a to se posebno odnosi na narodne bajke Roma koje su nepoznate široj publici, a i sami Romi su nedovoljno upoznati sa romskim kulturnim naslijeđem. Stoga Strategija BiH za rješavanje problema Roma iz 2005. godine naglašava važnost afirmacije romske kulture i jezika, što je jedan o ciljeva projekta „Susreti uz raskošni svijet romskih bajki“. Projekat se bazirati na bajkama i pričama koje je dr. Hedina Tahirović – Sijerčić prikupila, prevela i obradila, kroz   slikovnicu Karankoči-Koči. Slikovnica je dvojezična – na bosanskom i romskom jeziku, uz ilustracije Doris Greven. Cilj projekta je da ponudi inkluzivne kulturne sadržaje, prilagođene potrebama svih stanovnika Općine Centar, kroz koje će se promovisati romsko kulturno naslijeđe ali i odgajati nova publike za pripovjedački teatar i teatar uopšte. Aktivnosti projekta se zasnivaju na putujućoj predstavi – lutkarske predstave i male radionice izrade figura / lutaka od vune, pripovjedačkom teatru, seminaru za odrasle i štampanju slikovnice romskih bajki. Na promociji će učestvovati Tatjana Šojić, dr. Hedina Tahirović – Sijerčić i Dalibor Tanić, koji će priče pročitati i na romskom i na taj način približiti romski jezik publici. Tokom dana u Galeriji CKM, biće organizovane radionice, dok će promocija projekta početi u 19:30 sati.

U petak 22.decembra, biće odigrana kabare komedija„NAS DVE”. Predstava prati ubrzani misaoni tok, žene opsjednute  uspjehom, zaradom, titulom, izgledom, popularnošću i njenog  alter-ega, kojem je dosta foliranja i fame. Zbog svoje raspolućenosti, u njene naglas izgovorene misli, uz mnoštvo preplitanja, neprestano se ubacuju nove asocijacije. U svom tom  rasulu misli, u toj  “salati”  od riječi,  ona besmisleno ponavlja  bujicu  savjeta o novim metodama  za  uspjeh u društvu, a njen alter ego, gladan ljubavi,  uz pomoć  pjesme bježi u romantiku i  “ono malo duše”. Dvije potpuno različite žene, spajaju se u jednu, kroz  kabaretsko veče, u kojem se “spontano”, pjeva, glumi i nazdravlja životu. U ovim urbanim vremenima, gdje  zarad karijere, sve više žena zanemaruje prirodu, materinstvo, ljubav, ovaj   kabare je podrška prirodno lijepoj i nježnoj ženi. Tekst, režija i gluma, Tatjanа Kecman; pjeva, Ana Radonjić – ZOE KIDA; dizajn svjetla i zvuka, Igor Borović. Predstava počinje u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od 15 KM, mogu se nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.

U subotu, 23. decembra, u zimsku prohladnu noć, dolazi nam zanesenost i emocija španskog duha, kroz pjesmu, ples i gitaru, programa “Flamenco en vivo!”. Vrhunski flamenko vraća se u Sarajevo, zahvaljujući regionalnim umjetnicima. Za sve ljubitelje ove andaluzijske umjetnosti, bit će to posebna večer, puno strastvene glazbe i plesa u izvedbi pjevačice i direktorice međunarodnog Flamenco Festivala Zagreb, Nine Ćorić, slovenskog plesača i pedagoga Mitje Obeda i najmlađeg flamenko gitariste sa ljubljanskom adresom, Tea Mandžuke. Biće tu i gost iznenađenja. Koncert počinje u 19:30 sati.

U utorak, 26. decembra, Udruženje za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa, održaće „Završni plesni performans“. Kroz projekat, koji je trajao tri mjeseca, obuhvaćene su tri osnovne škole sa područja Općine Centar. Obzirom na vrijeme u kojem  živimo i negativni utjecaj društvenih mreža, veoma je važno uključiti adolescente u kulturno-društvene sadržaje, kako bi ih  motivisali na discipline, koje pozitivno utiču na njihovo razmišljanje, rast i razvoj, kako u mentalnom, tako i u fizičkom smislu. Polaznici projekta, „Afirmacija modernog plesa u osnovnim školama“, uspješno su savladali plesne korake i  koreografije, koje će pokazati na završnom performansu. Projekat je realizovan pod stručnim rukovodstvom edukatora Ivana Salonskog, Daniele Knežević i Zulejhe Kečo. Organizator i koordinator projekta bila je Nataša Hajdarević, dok je asistentica projekta bila Mirna Bešlagić. Performans će biti održan u velikoj sali CKM, u 19:30 sati.

U srijedu , 27. decembra,  biće održan  Koncert škole polaznika klavira i pjevanja CKM. U vrijeme Aristotela i Platona, muzika je, uz geometriju, astronomiju i matematiku, posmatrana kao jedan od četiri stuba učenja. Skoro svako doba u istoriji čovječanstva priznavalo je muziku kao bitan faktor u procesu učenja  na formiranje pojedinca, te je bila i sastavni dio obrazovanja.  Poznato je da bavljenje muzikom može da unaprijedi muzički razvoj, ali manje je poznato da razvijanje muzičkih sposobnosti (slušanje muzike, muzičko opažanje…) posredno i značajno utiče na opšti razvoj. Klavir je oduvijek bio jedan od najpopularnijih muzičkih instrumenata. Škola klavira obuhvata i osnovno upoznavanje sa muzičkom teorijom i solfeggiom – osnovni muzički pojmovi, upoznavanje, čitanje i zapisivanje nota, ljestvice, ritam, metrika, pjevanje uz pomoć solmizacije…Radilo se i na upoznavanju svih vrsta tehničkih problema, kroz skale i razne vrste tehničkih vježbi. Koncert će biti prilika da mladi polaznici kroz jednostavnije pjesme i pjesme za djecu, pokažu usvojeno znanje pod umjetničkim rukovodstvom Selme Zukić. Koncert će biti održan u velikoj sali CKM, sa početkom u 18 sati.

Povezane novosti