PROGRAMI CKM U MJESECU JANUARU

Podijelite ovu vijest

Januar je prvi mjesec godine po julijanskom i gregorijanskom kalendaru i ujedno je prvi od sedam mjeseci koji  ima 31 dan. Januar je dobio ime po Janusu, starorimskom bogu vremena, vrata i ulaza. U bosanskom jeziku je u upotrebi i slavenski naziv siječanj, nazvan tako jer se u tom hladnom periodu sijeku drva. Mjesec januar, uvijek je vrijeme kad čovjek malo predahne, pogleda  godinu iza sebe, sa željom da mu nova bude uspješnija i bolja. Nešto što svi želimo? Za bolju budućnost treba se potruditi i za nju izboriti. Svi imamo svoje snove. Budućnost  pripada onima koji su na nju spremni. JU CKM iza sebe ostavlja jednu uspješnu godinu, ispunjenu mnogobrojnim programima, projektima, festivalima, tehničkim inovacijama i  saradnjom sa izuzetnim umjetnicima i organizacijama.

Prvi program koji najavljujemo, realizovat će se u saradnji sa Udruženjem Bajka, sa kojom već devet godina gradimo bolji i ljepši svijet za djecu, mlade i građane. Prvi omladinski festival “Kulturna baština kroz prizmu modernih tehnologija”, biće otvoren u subotu, 13.januara, premijerom predstave “Dva groša”. Radi se o dramatizaciji bosanske narodne bajke. Predstava počinje u 17 sati. U četvrtak i petak, 25. i 26.januara, biće organizovana smotra omladinskog stop-motion filma. Projekat “Kulturna baština kroz prizmu modernih tehnologija” realizuje se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2), koji finansira Evropska unija, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz podršku Općine Centar.

Teatarska scena CKM, u petak, 19. januara, ugostiće neponovljivog Zijaha Sokolovića, sa predstavom “MEĐUIGRE 0-24“. Zijah  Sokolović, jedan od najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije, ovaj puta u ulozi izvođača, redatelja i dramaturga  na književno kritično satirični način govorit će o lepezi društvenih stanja. Kabare želi dodirnuti besmislenost i manjak logike čitavog ljudskog djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti, kao prirodnog stanja, i da se to ne može izliječiti, ali može ublažiti. Predstava počinje u 20 sati.

U ponedjeljak, 22. januara, predstava za djecu u produkciji JU CKM”Zmaj i nogometaševa kći”, gostovaće u Centru za kulturu Ilijaš. Zmajevi su vijekovima dio dječijih priča. Često se doživljavaju kao magična stvorenja koja djecu mogu odvesti u nevjerovatne avanture.  „Zmaj i nogometaševa kći“ je lepršava predstava, u kojoj se kroz igru stapaju mašta i zbilja, u kojoj i planet zemlja postaje razigrana i raspjevana lopta. Glumačke kreacije donose nam  Armin Omerović-Zmaj, Ana-Marija Tomić-Nogometaševa kći i Senad Bostandžić-Gradonačelnik. Tekst predstave potpisuje Mirsad Bećirbašić, muziku; Senad Bostandžić, aranžmane; Halid Hajduković, scenografiju i plakat; Admir Halilović, kostime; Amna  Kunovac Zekić i tehničku realizaciju; Džemal Karkelja…

Povezane novosti