PROGRAMI CKM U MJESECU OKTOBRU

Podijelite ovu vijest

Oktobar je deseti mjesec godine po julijanskom i gregorijanskom kalendaru i šesti od sedam mjeseci koji traje 31 dan. Oktobar se obično povezuje sa sezonom proljeća u dijelovima južne hemisfere i jeseni u dijelovima sjeverne hemisfere, gdje je sezonski ekvivalent aprilu na južnoj hemisferi i obrnuto. Listopad je slavenski naziv u bosanskom jeziku, nazvan po lišću koje opada u tom mjesecu.

       JU CKM, donosi nam  bogat umjetnički program za mjesec oktobar, kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola, koje se realiziraju tokom godine, saradnju sa  umjetnicima i kulturnim institucijama.  

PROGRAMI CKM U MJESECU OKTOBRU

       Oktobar je deseti mjesec godine po julijanskom i gregorijanskom kalendaru i šesti od sedam mjeseci koji traje 31 dan. Oktobar se obično povezuje sa sezonom proljeća u dijelovima južne hemisfere i jeseni u dijelovima sjeverne hemisfere, gdje je sezonski ekvivalent aprilu na južnoj hemisferi i obrnuto. Listopad je slavenski naziv u bosanskom jeziku, nazvan po lišću koje opada u tom mjesecu.

       JU CKM, donosi nam  bogat umjetnički program za mjesec oktobar, kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola, koje se realiziraju tokom godine, saradnju sa  umjetnicima i kulturnim institucijama.  

       U petak, 6.oktobra, učenici nižih razreda osnovnih škola”Šip” i “Hasan Kikić”, pogledat će predstavu za djecu”Bajka o ribaru i ribici”.  Poznati  motiv mnogih bajki-ribar i zlatna ribica, tek je podsticaj koji prerasta u autentičnu, razigranu ljubavnu priču između dječaka-ribara i djevojčice–ribice. Umjetničke kreacije donose nam Elma Ahmetović i Senad Bostandžić.

Od 9. do 13. oktobra biće realizovan Dječiji teatarski festival“Hajde svijete budi dijete“:            

Ponedjeljak, 9.10.2023. godine

Predstava”Mačak u čizmama”- Pozorište lutaka Mostar; 12 sati

Radionica: „Mačak u čizmama“,voditelj radionice Majo Pavlović; 11:30 sati

Utorak, 10.10.2023. godine

Predstava“Meda Pedington“- Mašino pozorište  Beograd; 12 sati

Radionica:“Čudesno kraljevstvo“, voditelj radionice Džejlana Karaman Pašić; 11:30 sati

Srijeda, 11.10.2023.

Predstava“Dječak koji ne želi da odraste“- Studio Teatar Zenica; 12 sati

Radionica:“Zvukovi magične šume“, voditelj radionice Mirsada Zećo; 11:30 sati

Četvrtak, 12.10.2023.

Predstava“Razbibriga“- Pozorišna trupa Tuzla; 12 sati

Radionica:“Klovnov kreativni ćošak“, voditelj radionice Saša Ristić; 11:30 sati

Petak, 13.10.2023.

Predstava“Zmaj i nogometaševa kći“-premijera-JU CKM; 12 sati

Radionica“Igrajmo se lutkama“, voditelj radionice Jasminka Božuta; 11:30 sati

       U petak, 13. oktobra, Zijah A.Sokolović, glumac, reditelj, autor, na teatarskoj sceni CKM, gostovaće sa predstavom”CABAres, CABArei”. Zijah A. Sokolović vjeruje da je on samo jedan običan čovjek koji nastavlja tajnu glume kojom su se bavili milijuni ljudi prije njega. Predstava o upoznavanju, o iskustvu, o običnom danu, o uspjehu i neuspjehu, o dogovaranju, o borbi mišljenja, o hrani, o zdravom razumu, o vožnji autom, o budućnosti, o kazalištu kao frižideru zabluda, o mediokritetima, o rodbini, o zaostalosti, o pomirenju sa životom, o budalama, o seksu i starosti.

res, rei(f.) – STVAR, STANJE, OKOLNOST, UZROK, IMANJE, DOBRO, DRŽAVNA VLAST, DJELO, ČIN, PRIRODA, ISTINA, POSAO, PARNICA, KORIST, INTERES…

Ulaznice po cijeni od 15 KM, možete nabaviti putem portala, Kupikartu.ba.

       U ponedjeljak, 16.oktobra, za mališane, dolaze nam pčele u predstavi”Ako pčele odu”. Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela, te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, upozoravajući, koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. U predstavi  igraju Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović. Predstava je zajednički projekat JU CKM i Pozorišta mladih, i urađena je po tekstu Selme Parisi i režiji Zijah A. Sokolovića. Predstava počinje u 11 sati.

       U utorak, 17. oktobra,  učenici osnovnih i srednjih škola, družit će se sa  Vedranom Zubićem, kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ). Na sceni se izvodi tema kao znanstvena (nastavna), jedinka u obliku monologa. ZEZ predstavlja teatarsku predstavu sa primjesama humora, tipa monologa profesora na date teme iz znanosti(“Klimatske promjene“, “Zemljina kretanja“, “Geotektonika“, “Strukture stanovništva“, “Kretanje morske vode“).

       U petak, 20.oktobra, Izdavačka kuća Rabic, predstavit će se publici sa tri izdanja, knjigama„Niz Bistrik“,“Uz Bistrik“ Tonija Skrbinca, i knjigom“I tebe sam sit kafano-Tin Ujević“, koju je pripremio Goran Mikulić. Toni Skrbinac, poznati je novinar sarajevskog Oslobođenja. Knjige „Uz Bistrik“i „Niz Bistrik“, jesu skup izabranih priča, punih nostalgije za mjestom življenja, na kojem je proveo svoje dječaštvo, momačke dane i gdje je novinario, kako to kažu, oni koji žive od novinarstva. Njegove priče neće nikoga ostaviti ravnodušnim, jer svako može u njima pronaći sebe. Naročito čitaoci iste generacije. Gosti promocije biće i istaknuti bh.umjetnici, Hanka Paldum i Halid Bešlić. Promocija počinje u 18 sati.

       U srijedu, 25.oktobra, na teatarskoj sceni CKM, biće odigrana prva repriza predstave“Zmaj i nogometaševa kći“, autora Mirsada Bećirbašića. Lepršava predstava u kojoj se kroz igru stapaju mašta i zbilja, u kojoj i planet zemlja postaje razigrana i raspjevana lopta. Zašto su zmajevi zloćudni, mogu li promijeniti ćud? Trijumf dječije dosjetljivosti nad zmajskim prijetnjama, donosi sreću svima, kao kad  nikom ne ostaje uskraćena slast rođendanske torte. Kada se ljepota pojavljuje u onom sjaju u kojem blista dječija mašta i znatiželja. Nadahnute glumačke kreacije Armina Omerovića(zmaj), Ane-Marije Tomić(nogometaševa kći) i Senada Bostandžića(gradonačelnik), ilustrovane muzičkim numerama, učinit će čaroliju potpunom,  i odvesti nas u svevremeni svijet bajke, sa uvjerenjem da su čarolije ne samo oko nas, nego i u nama….

       U petak, 27. oktobra, ljubitelji komedije moći će pogledati predstavu“Luda kuća“. Predstava, koja obiluje bosanskim humorom i scenama iz svakodnevnog života običnih ljudi, kroz duhovite i lucidne nastupe i komične situacije svojih protagonista, oslikava svu tragi-komediju našeg društva i države, počinje u 20 sati. Tekst potpisuje Edin Drljević. Režiju Saša Petrović. U predstavi igraju Armin Omerović, Aida Bukva, Edin Drljević, Senka Oruč, Mirsad Imamović i Midhat Slatina. Scenografiju potpisuje Irfan Hozo.  Dizajn plakata, Nina Hadžić i Admir Halilović. Tehnička realizacija, Džemal Karkelja.

Ulaznice po cijeni od 15 KM, možete nabaviti putem portala, Kupikartu.ba

       U subotu, 28. oktobra, gostovaće Nacionalna ustanova Gostivarski teatar, sa predstavom “Karantina”Jean Pierre Martineza. Predstava počinje u 20 sati, a ulaz na predstavu je slobodan.

       U utorak, 31. otkobra, u 18 sati,  biće otvorena Izložba“Stranice figure“, Adisa Lukača, koja predstavlja opus u vidu skica i crteža i bavi se temom neverbalne konverzacije, tačnije, onim što figura govori. Svaki pokret je refleksija nutrine, duhovnog stanja zapisan linijama, patinom i koloritom. Na izložbi će biti predstavljeno 30 radova kombinovane tehnike. 

Povezane novosti