PROGRAMI CKM U MJESECU SEPTEMBRU

Podijelite ovu vijest

Septembar je deveti mjesec godine po julijanskom i gregorijanskom kalendaru, treći od četiri mjeseca koji traje 30 dana, a četvrti od pet mjeseci koji traje manje od 31 dana. Početak je školske godine u mnogim zemljama sjeverne hemisfere, u kojoj se djeca vraćaju u škole, nakon ljetnog raspusta.

       JU CKM, donosi nam  bogat umjetnički program za mjesec septembar, kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, saradnju sa  umjetnicima i kulturnim institucijama.   

       11. Internacionalni festival srednjoškolskog teatra Juventafest, održat će se u Sarajevu od 6. do 10. septembra 2023. godine, u organizaciji Udruženja za razvoj i unaprijeđenje multimedijalnih umjetnosti i kulture “Medija-Art”. Juventafest će  ugostiti više od stotinu srednjoškolaca iz Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. U prostoru CKM osim radionica, koje će se svakodnevno održavati, biće prikazane i dvije predstave:

       U petak, 8. septembra, predstava“Paklena pomorandža“, u 17 sati.

Kulturociklin i KCK, Kruševac, Srbija 

Trajanje:70 minuta  

Autor : Anthony Burgess 

Reditelj : Sandra Maksimović 

Igraju /  Martin Tomić, Lara Anđelković, Iva Mitrović, Ivan Dimitrijević./ 

       U subotu, 9. septembra, predstava“Sergej i njegove sjene“, u 17 sati.

Zagrebačko kazalište mladih/Učilište, Zagreb, Hrvatska/ 

Trajanje:55 minuta  

Autor:Iva Milley 

Reditelj: Iva Milley 

Igraju / Adžijević Viktorija Adžijević, Carmen Bojanić, Tia Buneta, Lucija Cerovec, Luna Culjak, Dora Dračić, Anja Hranilović, Luna Mađerić, Lorena Mohači-Glazer, Mia Mrvelj, Mia Predojević, Tia Radunović, Jela Šaban, Marija Štefanić, Adrian Vigouroux, Iva Vigouroux, Tonka Zlodi./ 

Ulaz na predstave festivala je slobodan.

       Promocija knjige autora Samira Peljte“Već viđeno“, održat će se u četvrtak, 14. septembra, u 18:30 sati. Promotori knjige biće Zahid Pita, dipl.ing. mašinstva, Amir Deljkić, prof., i Smajo Halilović, doktor historijskih nauka, dok će moderator promocije biti Azra Đozo, dipl. žurnalist. „Namjera mi je bila da  ljude iz knjige otrgnem iz zaborava i da ukažem na zlu sudbinu naroda sa ovih prostora koja se ponavlja. Zločin je zločin, bez obzira kako se on zvao, onaj ko ga napravi ili onaj nad kojim je taj zločin napravljen“-riječi su autora knjige.  

       Za sve ljubitelje teatra,  najavljujemo gostovanje Zijaha Sokolovića, sa predstavom “Međuigre 0-24”, u petak, 15. septembra, u 20 sati. Zijah  Sokolović, „osuđeni“ kralj monodrame, jedan od najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije, u ulozi izvođača, redatelja i dramaturga,  na književno kritično satirični način govori  o lepezi društvenih stanja. „Moj kabare, “Međuigre 0-24”, želi dodirnuti besmislenost i manjak logike čitavog ljudskog djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti, kao prirodnog stanja, i da se to ne može izliječiti, ali može ublažiti“-riječi su autora. Zijah A.Sokolović, autor i glumac, čovjek koji se bezgranično igra-igra se bezuvjetno, beskompromisno i beskrajno-on je istinski homo ludens, zaigrani stvor sa ozbiljnošću djeteta koje se smije-rekao bi nenadmašni i čudesni L.H.Borhes. Ulaznice po cijeni od 15 KM, možete nabaviti putem portala, Kupikartu.ba 

       U utorak, 19. septembra, biće otvorena Izložba polaznika Škole stripa CKM, u 18 sati. Škola stripa CKM, počela je sa radom 2019. godine i od tada okuplja mlade zaljubljenike u devetu umjetnost. Pored toga što uče kako se crtaju stripovi, polaznici imaju priliku da predstave svoj rad široj javnosti, putem izložbi i objavljenih stripova. Na ovoj izložbi, posjetioci mogu pogledati radove nastale u prethodnom periodu, objavljene u zajedničkom projektu pod nazivom ‘Sarajevski duh’, zatim strip-table i ilustracije novijeg datuma, kao i digitalne ilustracije umjetničkog rukovodioca škole, Maje Pavlovića.

       Utorak, 19. i 26. septembra, učenici osnovnih i srednjih škola, družit će se sa  Vedranom Zubićem, kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ). Na sceni se izvodi tema kao znanstvena (nastavna), jedinka u obliku monologa. ZEZ predstavlja teatarsku predstavu sa primjesama humora, tipa monologa profesora na date teme iz znanosti(“Klimatske promjene“, “Zemljina kretanja“, “Geotektonika“, “Strukture stanovništva“, “Kretanje morske vode“). Predavanja počinju u 17 sati i otvorena su za javnost.

       U petak, 22. septembra, ljubitelji komedije moći će pogledati predstavu“Luda kuća“. Predstava, koja obiluje bosanskim humorom i scenama iz svakodnevnog života običnih ljudi, kroz duhovite i lucidne nastupe i komične situacije svojih protagonista, oslikava svu tragi-komediju našeg društva i države, počinje u 20 sati. Tekst potpisuje Edin Drljević. Režiju Saša Petrović. U predstavi igraju Armin Omerović, Aida Bukva, Edin Drljević, Senka Oruč, Mirsad Imamović i Midhat Slatina. Scenografiju potpisuje Irfan Hozo.  Dizajn plakata, Nina Hadžić i Admir Halilović. Tehnička realizacija, Džemal Karkelja. Ulaznice po cijeni od 10 KM, možete nabaviti putem portala, Kupikartu.ba 

       U petak, 29. septembra, na sceni CKM, biće izveden autorski projekat reditelja i scenariste, Envera Puške, monodrama  ”Ovdje ni lokum više nije rahat”. U predstavi, na komičan i duhovit način, Zela se prisjeća  trenutaka iz neuspjelog braka, suđenja po tužbi tadašnje supruge,  kojoj je sud dodijelio sve, i pored činjenica…Danas, Zela živi u garaži, ali i dalje redovno otplaćuje stan, u kojem živi bivša supruga sa novim“prijateljem“. Kako danas odgajati dijete, pita se Zela, i objašnjava nam kako je raskinuo kontakte sa svim bivšim, sadašnjim i budućim…Govori o mladosti i poredi svoje odrastanje sa današnjom omladinom…Kako mu je sud uzeo sve, Zela se našao u finansijskim problemima. Da nije sve izgubljeno i da ima dobrih ljudi koji će učiniti sve da pomognu, govori nam epizoda sa Zelinim dugogodišnjim prijateljem, koji danas živi u Americi.

Ulaznice po cijeni od 10 KM, možete nabaviti putem portala, Kupikartu.ba 

      Škole  gitare, baleta, hip-hopa, savremenog plesa, klavira i pjevanja, digitalnih inovacija za mlade, stripa, kursa italijanskog jezika, muzička radionica za predškolce“Kad porastem“, počinju od mjeseca septembra, dok će škola glume, engleskog jezika i edukacija pisanja projekata po Lod metodologiji za mlade krenuti od mjeseca oktobra. Sve informacije možete pratiti preko naše web stranice www.centarkulture.ba. Projekti se realiziraju u Organizacionoj jedinici Jelićeva i Mis Irbinoj 18.  

Povezane novosti