PROGRAMI CKM ZA MJESEC JUNI

Podijelite ovu vijest

Mjesec juni je vjerovatno nazvan po Junoni, starorimskoj boginji braka i domaćinstva. U bosanskom jeziku se koristi i slavenski naziv lipanj, nazvan po lipama koje tada cvjetaju. Ovo je i mjesec  koji nam donosi strpljivost i suosjećajnost prema sebi i drugima.

         JU CKM, donosi nam  umjetnički program za djecu, mlade i građane, kao i nastavak mnogobrojnih kurseva, radionica, škola koje se realiziraju tokom godine, saradnju sa  umjetnicima i kulturnim institucijama. 

         U četvrtak, 1. juna biće organizovan  koncert dječijeg hora Mravko Travko, koji sublimira prvu godinu rada. Djevojčice i dječaci su ostavili sjajne tragove iza sebe i prethodnu sezonu ispunili divnim druženjima i koncertima. Ovo će biti  prvi koncert hora bez Latifa i Mravka. Koncert počinje u 18. sati. Ulaz za sve ljubitelje dječije horske muzike je slobodan.

         U subotu, 3.juna, u Pionirskoj dolini biće organizovan Porodični i ekološki dan Općine Centar Sarajevo.  JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u saradnji sa našim osnivačem, Općinom Centar Sarajevo, kao i našim partnerima, već sedmu godinu  realizira projekat  ”Porodični i ekološki dan Općine Centar Sarajevo”.  Ovim projektom, kroz kulturno sportske aktivnosti, cilj nam je da mališani našeg grada, kao i oni „malo“ stariji, uživaju u kulturnim i sportskim programima, obrazovnim i zabavnim  radionicama,  tokom cjelodnevnog prisustva, u jednom od najljepših prirodnih ambijenata u Sarajevu, u Pionirskoj dolini. Centralna pozornica biće u znaku bogatog dječijeg kulturnog programa (Kike Tike Tačke, Latif Močević i Mravko Travko, Hor Note, Škole JU CKM, KUD „Baščaršija“, Frtutma KIDS,  Mažoretkinje, Party Time, Eksperimentaona). Od radionica koje će se realizirati tokom dana izdajamo ( CKM ART radionica, modeliranje balona, Face painting, CKM KIDS OLIMPIJADA, Dogs Trust radionica, Vuneno pozorištance, Edukativna radionica Brainobrain, Pametna igraonica, mozgaonica,  Gorska služba spašavanja, Karavan mašte, Emma Emily,  Saša Klovn, Igraonica Geppeto, FK Željezničar,Dar bazar…). Tokom dana, biće organizovane igre i sportske aktivnosti (CKM kids olimpijada – Twister, angry bird, mačevanje, nogomet, sumo hrvači). Generalni pokrovitelj Porodičnog i ekološkog dana je Općina Centar Sarajevo. Naši partneri : „Svjetlostkomerc“d.d., El Tarik Oil Benzinske stanice d.o.o.Sarajevo, Violeta, Lasta, Općina Stari Grad, KLIX, Antena Sarajevo. Partneri projekta: KJKP Park Sarajevo, KLAS d.d. Sarajevo, Podravka, Dogs Trust BiH, FK Željezničar, Udruženje Naš Koncept, KK Bosna Royal, Olimpija naturaqua, KUD Baščaršija, Gorska Služba Spašavanja-stanica Sarajevo, POSCA, UG Obala Art Centar Sarajevo, Frtutma Kids). Ulaz za građane je besplatan. Program će biti realizovan od 10 do 16 sati. Kapije Pionirske doline se otvaraju u 10 sati.

         U ponedjeljak, 5.juna, i četvrtak, 15. juna,  biće organizovana dva koncerta Škole gitare CKM. Klasična koncertna gitara predstavlja muzički instrument širokih izražajnih mogućnosti. Ovo će biti prilika da polaznici prezentiraju stečeno znanje, kroz mogućnost  izbora pravca u kojem žele da se usmjere (pop, rock, klasika…). Škola tokom godine održi dva koncerta, na kojima  polaznici pokažu sve ono što su savladali(učenje notnog teksta, akorda, pravilnog držanja instrumenta, gitarskih tehnika, pjesama, kompozicija itd.). Učenje gitare zahtijeva strpljenje, upornost i predanost, a naša škola je otvorena tokom cijele godine za nove polaznike. Umjetnički rukovodioci, Adnan Alagić i Tarik Kamarić, izvanredni pedagozi i gitaristi, sigurni smo, zajedno sa mladim umjetnicima, organizovat će  lijepe muzičke večeri. 

          U utorak, 6. juna, biće odigrana predstava „Čorba od kanarinca“.”Šta znači brak, da li je on smisao života za žene ili kraj zabave za muškarce?“, pitanje je na koje će odgovor pokušati dati Jaca i Medo, protagonisti predstave. Glumci Sanela Pepeljak u ulozi Jace, i Sead Pandur koji tumači Medu, izvest će dinamičnu komediju i nježnu duodramu, spojene u priču o ljubavi. Predstava je svojevrsni priručnik za one koji razmišljaju o ulasku u brak ali i ogledalo onih koji su već u njemu. Tekst potpisuje Miloš Radović, a režiju Rijad Ljutović. Putem naše web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona(033 232 595), možete napraviti rezervaciju karata, po cijeni od 10 KM. Blagajna je otvorena od 10-12, i od 16 do 20 sati, radnim danima.  Predstava počinje u 20 sati.

         Petak, 16. juni, rezervisan je za dječije baletske čarolije. Balet je jedna od najgracioznijih i najstarijih plesnih tehnika koja je postavila temelj svim modernim plesnim stilovima. Polaznici Škole klasičnog baleta, izvest će dva  koncerta  na sceni CKM, u petak, 16. juna, od 18 i 19:30 sati.

         U srijedu, 21. juna, ljubitelji komedije moći će pogledati predstavu“Luda kuća“. Predstava, koja obiluje bosanskim humorom i scenama iz svakodnevnog života običnih ljudi, kroz duhovite i lucidne nastupe i komične situacije svojih protagonista, oslikava svu tragi-komediju našeg društva i države, počinje u 20 sati. Tekst potpisuje Edin Drljević. Režiju Saša Petrović. U predstavi igraju Armin Omerović, Aida Bukva, Edin Drljević, Senka Oruč, Mirsad Imamović i Midhat Slatina. Scenografiju potpisuje Irfan Hozo.  Dizajn plakata, Nina Hadžić i Admir Halilović. Tehnička realizacija Džemal Karkelja. Putem naše web stranice, (www.centarkulture.ba), kao i telefona(033 232 595), možete napraviti rezervaciju karata, po cijeni od 10 KM. Blagajna je otvorena od 10-12, i od 16 do 20 sati, radnim danima. 

Povezane novosti