PROGRAMI ZA DJECU I MLADE U CKM

Podijelite ovu vijest

Prva polovina marta bila je izuzetno bogata projektima za djecu i mlade u našem centru. Sedmica dječijeg prijateljstva između BiH I I.R.Iran, od 4. do 7. marta, donijela nam je dva kulturni događaja.

Učenici OŠ”Mula Mustafa Bašeskija”, imali su priliku prvo pogledati lutkarsku predstavu sa glavnim likom Lopetom iz animiranog filma, koji je djecu upoznao o značajnim gradovima Irana, da bi poslije toga bila održana radionica tradicionalnih iranskih minijatura i likova. Za studente Filozofskog fakulteta  održana je predstava velikog Nizamija Gandžavija, koji se smatra najvećim romantičnim epskim pjesnikom u perzijskoj književnosti.

U srijedu, 7.marta,  održana je radionica pripovijedanja bajki i izrada lutaka“Vuneno pozorištance“, koju je vodila Željka Lemez. Ovim projektom želimo ukazati na važnost žive riječi, razvoju motorike kroz pravljenje lutki od prirodnih materijala, kao i njihovu ulogu  za uspostavljanje zdrave komunikacije i harmoničnih odnosa, te za podsticanje kreativnosti. Na radionici su bili prisutni učenici OŠ“Hasan Kikić“.

U utorak, 12. februara,  učenici OŠ“Mehmed beg Kapetanović Ljubušak“, družili su se prof. Vedranom Zubićem, kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ), novi oblik teatarskog predavanja sa primjesama humora. Zadatak ovog projekta jeste privlačenje mladih znanosti i činjenje iste zanimljivijom, od trenutnog obrazovnog procesa u osnovnim i srednjim školama. Omogućavaju drugačiji pristup pedagoškoj psihologiji i didaktici u obrazovanju i edukaciji, ali i povezuju teatar sa školstvom.

U utorak, 13.marta, učenici OŠ“Grbavica II“, kao i mališani iz vrtića „Lastavica“,““Smiley“,“Bonum“, gledali su  predstavu”Ako pčele odu”. Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela, te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo.

U predstavi  igraju Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović. Predstava je zajednički projekat JU CKM i Pozorišta mladih. Istoga dana za mališane iz vrtića“Skenderija“ održana je Kreativno-edukativna radionica“Čarobna šuma“, sa multimedijalnom umjetnicom Džejlanom Karaman Pašić. Edukativna radionica “Čarobna suma” protekla je u znaku šarenih likovnih, narativnih i logičkih aktivnosti. Živimo u vremenu koje nam nudi tehnološke uređaje i olakšice na svakome koraku, pa je stoga nužno djecu odmalena učiti zdravim navikama.

Mi smo se okrenuli starom, dobrom papiru, bojicama i pričanju bajki, te smo na taj način učili kroz jednu čarobnu, nezaboravnu avanturu. Kao što svaku našu radionicu prati i odgojni cilj, tako smo i ovaj put kroz bajku o Crvenkapici učili o zdravoj prehrani, o važnosti poštivanja odraslih i slušanja uputa roditelja, ali i o tome da ne smijemo uzimati ništa od stranaca. Djeca su radila uz jedinstvene edukativne materijale i logičke zadatke koje tematski pripremaju i ilustruju voditeljice radionice.“-riječi su Džejlane koja je sa mamom Merjemom Karaman, pripremila i realizovala ovo čarobno putovanje.

Povezane novosti