PROGRAMI ZA DJECU I MLADE U MAJU

Podijelite ovu vijest

Mjesec maj donio nam je niz zanimljivih programa za djecu i mlade. Škola baleta CKM,  koja traje već decenijama, održala je dva koncerta i to je bila  prilika  da mališani pokažu sve ono što su savladali, pod rukovodstvom umjetničkog pedagoga Jovane Milov, koja  pedagoški, umjetnički i istrajno, uz veliki angažman i ljubav prenosi svoje znanje na polaznike.

Grad Mostar bio je domaćin IV. Internacionalnom plesnom festivalu, Mo Stars Mediteran Open Dance 2023., u organizaciji Plesnog studija MO-STARS, na kojem je  naša škola hip hop plesa “Plesni studio Freeze”, na čelu sa voditeljicom Ninom Iličić, u izuzetno jakoj konkurenciji, ostvarila sjajne rezultate (tri zlata, jednu bronzu i jedno peto mjesto u različitim kategorijama).

Na natjecanju je sudjelovalo sedam zemalja i oko 2.000 plesača. Za učenike osnovnih i srednjih škola organizovane su predstave,  predavanja i izložbe.”Ako pčele odu”, predstava je koja aktuelizira moguće izumiranje pčela, te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. U predstavi  igraju Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović.

Predstava za djecu”Bajka o ribaru i ribici”, poznati  motiv mnogih bajki-ribar i zlatna ribica, tek je podsticaj koji prerasta u autentičnu, razgranu ljubavnu priču između dječaka-ribara i djevojčice–ribice. Umjetničke kreacije donose nam Elma Ahmetović i Senad Bostandžić.

Učenici i nastavnici imali su novo druženje  sa profesorom  Vedranom Zubićem, kroz Znanstveno-edukacijsko-zabavno predavanje (ZEZ). Na sceni se izvodi tema kao znanstvena (nastavna), jedinka u obliku monologa. ZEZ predstavlja teatarsku predstavu sa primjesama humora, tipa monologa profesora na date teme iz znanosti.

Putopisac Ljubo Pavlović, opet nam je donio iznimno interesantnu izložbu fotografija i zapisa, o ostrvima San Blas u Panami, Kuna Indijancima, sa pregršt zanimljivih priča i pustolovina, nastojeći približiti djeci ove daleke krajeve, ljude i običaje.

Povezane novosti