PROGRAMI ZA DJECU U CKM

Podijelite ovu vijest

Svi znamo da su šume “prirodna pluća Zemlje” koja nam obezbjeđuju kiseonik, a bez pčela koje oprašuju mnoge vrste drveća, šume ne bi mogle da se razvijaju i napreduju, te bi vremenom nestale. Pčele oprašuju i žbunasto rastinje, cvijeće, travu, a kada ne bi bilo pčela nestali bi travnati ekositemi.

Šume i livade su staništa mnogih divljih vrsta – insekata, životinja i ptica, a povlačenjem šuma i livada bio bi ugrožen opstanak vrsta koji ih naseljavaju. One su najbolji pokazatelj bezbjedne životne sredine za čovjeka, jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju. Predstava”Ako pčele odu”, odigrana je za učenike OŠ“Ivan Goran Kovačić“, iz Fojnice i mališane iz vrtića Lastavica.

Riječ je o predstavi koja aktuelizira moguće izumiranje pčela, te na zabavan i edukativan način govori o tom problemu, upozoravajući koliko su ta mala bića važna za čovječanstvo. U predstavi igraju Ajla Cabrera, Alma Merunka, Suada Ahmetašević, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Edin Avdagić i Armin Omerović. Predstava je zajednički projekat JU CKM i Pozorišta mladih, i urađena je po tekstu Selme Parisi i režiji Zijah A. Sokolovića.

Učenici nižih razreda osnovnih škola“Hasan Kaimija“ i „Nafija Sarajlić“, imali su priliku uživati u mađioničarskoj predstavi, u izvedbi Vanje Novaka, iz organizacije Party Time BiH. Vanja je sa svojim nježnim pristupom, punim razumijevanja i poštovanja prema djeci te njihovim individualnim potrebama, sjajan gost na bilo kojoj dječjoj zabavi.

Sa zapanjujućom sposobnošću poistovjećivanja, istovremeno održavajući atmosferu na visokom nivou, Vanja je vrhunski animator, bilo da je klaun, mađioničar ili balon-twister. Svojim kreacijama ne samo da zadivi djecu, već i nastavnike i roditelje.

Njegov magični performans je istovremeno komičan, interaktivan, a gledatelje čini zvijezdama programa. Djeca su uživala i bila izuzetno aktivna, tokom cijele predstave. JU CKM i Općina Centar organizovali su programe, koji su oduševili sve prisutne.

 

Povezane novosti