PROJEKAT “KULTURNO HISTORIJSKO NASLIJEĐE BIH”  

emir2
Novosti

PROJEKAT “KULTURNO HISTORIJSKO NASLIJEĐE BIH”  

U četvrtak, 13.aprila, iznimno interesantan projekat”Kulturno-historijsko naslijeđe BiH”, koji je kreiran za djecu i mlade u organizaciji JU CKM i Općine Centar Sarajevo, obradovao je učenike osnovne škole“Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak”.

Učenici su uživali u predavanjima Emira Durmiševića, koji se već dugi niz godina profesionalno bavi ilustracijom, koncept-artom, karakter dizajnom i animacijom. Svoje bogato znanje i dugogodišnje pedagoško iskustvo, na iznimno interesantan način prenio je prisutnim učenicima. Promovišući materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, učenici su imali priliku upoznati se sa  bogatom kulturom naše zemlje, kroz razgovore, radove i ilustracije, sa ciljem obilaska historijskih lokacija. 

Prošlost Bosanskog Kraljevstva uvijek je predstavljala inspiraciju i temu za historijsku, književnu i umjetničku obradu i zato je razumljivo da su upravo u njoj brojni domaći historičari, književnici i umjetnici pronalazili nadahnuća za svoja autorska ostvarenja.

Osnovni cilj projekta je potaknuti kod mladih interesovanje o kulturi, historiji, naslijeđu kroz zanimljive, multimedijalne i interaktivne prezentacije, izložbe, panele, s namjerom da se priča o kulturnom i historijskom naslijeđu „izvuče“ iz akademskih kabineta i približi mladima. Projekat će svoje putovanje u ovom mjesecu nastaviti i u drugim osnovnim školama općine Centar.